Danske Pank Foto: Robin Roots
Uudised
21. jaanuar 2020, 11:05

Tule ja uudista, milline nägi endine Forekspank välja seestpoolt! Avatud Majad viib tuurile!

Kunstiteadlane Ingrid Ruudi viib huvilised nüüdseks endisesse pangahoonesse, kus on tegutsenud Forekspank (mis ühines Raepanga ja ka Investeerimispangaga), seejärel Optiva Pank, siis Sampo Pank ja veel eelmisel aastal Danske pank. Forekspanga hoone loojad on arhitektid Jüri Okas ja Marika Lõoke. 1. veebruaril toimuval ringkäigul annab maja kohta seletusi ka arhitekt Marika Lõoke ise. 

Antud maja peeti valmimise ajal „kõige nüüdisaegsemaks ja kõige targemaks“ pangamajaks. 1997. aastal valminud Forekspanga pangamaja ehitati ümber samal krundil asunud raadio- ja elektroonikatehase (Punane RET)  modernistlikust hoonest .

Eesti Arhitektuurimuuseumi poolt algatatud sarja peamiseks eesmärgiks on Eesti elanike arhitektuuri- ja ruumiteadlikkuse tõstmine. Ekskursioonide käigus viiakse arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse ja kohtadesse, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt ei pääse. Sarja ellu kutsumise teiseks eesmärgiks on olnud tõmmata tähelepanu Eesti Arhitektuurimuuseumile perioodidel, mil muuseumihoone ise on olnud avalikkusele osaliselt või täiesti suletud.

Ekskursioonide abil on võimalik anda huvilistele aimu, mis paikneb tuntud hoonete sees, kes seal töötavad ja toimetavad, heita pilk sellele, kui mitmekülgset elu elatakse tuttavate fassaadide taga. Välja valitud objektide puhul on enamasti tegemist eriliste, linnaelus tähtsat rolli mängivate hoonetega. Seni on ekskursioone läbi viidud nii Tallinnas, Viimsis, Paides, Pärnus kui ka Narva-Jõesuus. Ekskursioone juhivad arhitektuurivaldkonna spetsialistid nii arhitektuurimuuseumist kui ka väljastpoolt; külalistena on rääkima palutud arhitekte, muinsuskaitsjaid, linnaplaneerijaid, hoonete haldajaid ja omanikke.