elutuba-köökFoto: Kodukiri
Remont ja Ehitus
1. märts 2020, 06:45

Sisekujundaja nõuaded: kuidas kujundada köök-elutuba

Üha enam koguvad populaarsust taas elutoast eraldi asuvad köögid ja korterites seda laadi retrolahendused, kuid kui sa saisi oled ostnud kodu, kus on elutuba-köök, siis mis on selleks parimad lahendused?

Tõsi on see, et tihti pakuvad arendajad vähe lahendusi, kus köök on privaatselt eraldatud või päris omaette, kuigi huvi selliste vastu on suur.

Ühtse elutoaga köögid lahendatakse üldjuhul elutoaga samas võtmes, mitte­domineerivalt ja ühes-kahes toonis neutraalsetena.

Avatud ruumis, kus köök on elutoa osa, on kujundamise reegel lihtne: köök peab sobima üldise kujundusega, olema funktsionaalne ja viimistlusvalikult pigem neutraalne.

Mis on need lahendused, mis moodsas köögis pole enam tarvilikud?

Kuigi klassikalises võtmes köögid on pigem tõusev kui langev trend, on kasutuselt kadunud ahi või valamu-nurgas-tüüpi lahendused, baariosad, kumerad detailid ja keelekujulised tööpinna­pikendused. Alumises kapireas eelistatakse vaikseltsulguvaid sahtleid kõrvale avanevatele kappidele.

Mil moel ja millises ehitusfaasis alustada köögi planeerimist?

Köögi planeerimist on mõistlik alustada juba ehituse algfaasis. Maja puhul planeeringu koostamisel, korterite puhul enne kommunikatsioonide (torud, pistikud, ventilatsioonitoru asukoht) paika­panekut. Hilisemad muudatused on üldjuhul seotud suurte kulude ja ebamugavustega.