Eakate nutihooldus on suunatud ennekõike neile, kes kodust enam kas üldse või eriti väljas ei käi. Illustreeriv foto.Foto: Teet Malsroos
Maailm
22. jaanuar 2020, 20:57

NUTIHOOLDUS JA RAVIMIROBOTID: Soome aitab kodus elavaid vanakesi moodsa tehnoloogiaga (5)

Ajaleht The Economist kirjeldab vaatepilti ühes Helsingi lähedal kõrguvas kontorihoones: sotsiaaltöötaja vestleb kuue eaka inimesega. Läbi tahvelarvutite, mis vanakestel kodus köögilaual seisavad. Sotsiaaltöötaja meenutab neile, et vedelikupuudus on kõrges eas eriti ohtlik. Kõik kuus tõstavad õhku klaasi vett või piima, näitamaks, et neil on selles osas kõik selge ja korras. 

Soome soovib näha, et eakad inimesed – isegi need, keda vaevab dementsus – saaksid võimalikult kaua omaenda kodus elada. Oma kodu on ikka oma kodu. Kuid samas, nagu kombeks kogu Läänes, vananeb ka Soome elanikkond suurel kiirusel. Järgmise kümne aasta jooksul peaks üle 75aastaste elanike arv umbes poole võrra tõusma. Hooldajaid pole kunagi päris piisavalt. Kuidagi peab tagama, et inimesed saaksid väärikalt koduseinte vahel vananeda, kuid et hapra tervisega eakad ei satuks ka ohtu, kui kukuvad, meeltesegaduses uitama lähevad või rohtude võtmist unustama kipuvad.

Helsingi koduhooldeprogrammi raames said umbes 4000 eakat inimest enda koju hulga erinevaid kõrgtehnoloogilisi vidinaid: GPSiga randmepaela, anduri, mis tuvastab kukkumisi, alarmnupu, tahvelarvutid, roboti, mis tablette väljastab... Näiteks Ameerikaski näeb televiisoris sageli reklaame spetsiaalsest kaela ümber kantavast seadmest, mille abil saab välja saata hädakutsungi, kui kandja kukub ja ise püsti ei saa.

Kuna enamik neist Helsingi klientidest on juba päris põdurakesed, ei käi nad enamasti üldse väljas. Kui käivadki, siis mitte kodunt kaugel. Peaks mõni neist näiteks keset ööd kodumajast väga kaugele uitama, saavad hooldustöötajad selle kohta vastava märguande, et vanainimene võib olla eksinud ning hädas. Dementsust põdevatel klientidel on üldse ukse peal andur, mis nende liikumisest teada annab.

Uued masinad inimese hoolt ei asenda. Kuid võivad siiski abiks olla. Ent kuidas on vanainimestel suhted tehnoloogiaga? Noh, üks viiest inimesest, kellele tabletirobot seltsiks määratud, temaga läbi ei saa. Kui aeg rohtu võtta, mängib robot väikese meeldetuletusviisikese ning sülitab välja täpse arvu tablette, mis tuleks alla neelata. Kuid paljud papid ja memmekesed ei taha võtta tablette, mida on nende hinnangul liiga palju, mõnel on ka tõsine dementsus ning robotist pole siis kasu. Just veendumine, et klient oma rohtusid korrapäraselt võtab on number üks põhjus, miks Soome sotsiaaltöötajad vanakesi ikka ka oma silmaga kontrollimas käivad.