Foto: Decorest.ee
Remont ja Ehitus
19. jaanuar 2021, 06:05

Lase seintel kõneleda: kas valida tapeet, looduskivi või puit?

Seintele võib panna värvi, tapeeti, looduskivi, puitu või mõnd sootuks ootamatut materjali. Võimaluste virvarris aitab orienteeruda K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina.

Eesti kodudes on ligi sada aastat olnud kõige levinumaks seinakatteks tapeet. Tapeete valmistatakse paljudest materjalidest, erineva struktuuri ja mustriga, seega valikut on palju, aga eksimisruumi samuti. Esmalt tasub läbi mõelda, kas tapeet jääb seina paljudeks aastateks ja peab vastu pidama nii olmetegemistele kui trendimuutustele või on selle ülesanne lihtsalt paar aastat moekalt kodu­sust luua. Lisaks sõltub materjali valik paljuski ruumist, kuhu tapeet paigaldatakse.

Maastikufoto elu - või magamistoas on praegu väga armastatud võte. Foto: Katre Lember
Kirju võib olla ka üsna tagasihoidlik ja ülejäänud sisustusega toon toonis. Foto: Priit Grepp

Fliis-, vinüül-, tekstiil- või pabertapeet?
Eelistatuimaks tapeedimaterjaliks on fliis, seda eelkõige praktilistel kaalutlustel: esiteks on fliistapeet vastupidav ja kvaliteetne ning teiseks laseb see õhku läbi ning sobib olemuselt kõigisse eluruumidesse, ka magamis- ja lastetuppa.
Vinüültapeet on samuti väga vastupidav, aga ei lase üldse õhku läbi, mistõttu sobib pigem kööki või vannituppa, sest erinevalt teistest tapeediliikidest ei reageeri see eriti niiskusele. Paraku on vinüültapeeti kõige keerulisem ise seina panna (enamasti läheb vaja maalrikätt), samuti võib vinüül seinas veel mitu päeva pärast paigaldamist ebameeldivalt lõhnata ning laste- ja magamistuppa seda paigaldada ei soovitata.
Naturaalkangast tekstiiltapeedid on seinal efektsed ja luksuslikud, neid iseloomustab soojus ja hea heliisolatsioon, aga miinuspoolele võib kanda kõrge hinna ja keeruka hoolduse – naturaalne kangas kogub nii tolmu kui lõhnu.
Õhku läbilaskvad naturaalsed paber­tapeedid on taas väga trendikad, nendega kõrvu ka ökoloogilised tapeedid, mis on valmistatud kas töödeldud paberist, bambusest või papüürusest. Tegu on küll keskkonna suhtes jätkusuutliku materjaliga, ent samas jääb nende kasutusaeg üsna lühikeseks (maksimaalselt kümme aastat) ning hapruse ja kõrge hinna tõttu võiks neid kasutada vaid elu- ja magamistubades ning vahekoridorides. Kööki, vannituppa või esikusse võib kaaluda pigem klaaskiudtapeeti, mis on nii ökoloogiline kui vastupidav, samuti vajadusel ülevärvitav. Huvitav alternatiiv on ka vedeltapeet, mille seinakandmine on mänguline, samuti on seda hiljem lihtne hooldada ja vajaduse korral vigu parandada.

Seinal on kõrvuti puit ja tapeet. Foto: Katre Lember
Rõõmsam toon, kuid hoogu maha võtva pastellina. Foto: INgrid Sembach-Hõbemägi
Jõuline lahendus: ülivõimsad lilled tapeedil. Sobib soleerima ühte seina. Foto: Decorest.ee

Trendikas tapeet on struktuurne ja ergas
Kuna 2020. aastal on moes eklektika ehk stiilide ühendamine, siis sobitatakse nüüd ebatavalisi mustreid, erksaid värve ja põnevaid struktuure. Kui kirevus pere maitsega ei haaku, võib valida minimalistlikuma joone ja lisada juurde kerget metalliläiget, mis on metallroti aastal samuti moes. Veel tagasihoidlikuma maitse puhul võib valida faktuurse, aga ühetoonilise lihtsa tapeedi. Trendikad on ka naha, seemisnaha, kivi või kalauime struktuurid.
Imitatsioonide kõrval domineerivad tapeedimoes suured mustrid ning mängud mõõtkavaga. Industriaalses korteris võib kasutada telliskivi- või betooniimitatsiooniga tapeeti, Skandinaavia stiilis kodus kootud kangaga sarnanevat valget või karamellitooni tapeeti.
Kuna universaalsus ja äravahetamiseni sarnased lahendused on lootusetult out, kasutatakse ka eritellimusel loodud fototapeete, eriti kui need on inspireeritud loodusest. Samas sobib selline tapeet vaid ühte seina aktsendiks, teised seinad võiks olla tagasihoidlikult ühevärvilised.

Soojad ja erksad värvid
Trendikate värvide reast leiab tänavu mündirohelise, mesised ja karamellised toonid, helekollase Prantsuse vanilli ja hallikasrohelise, samuti tuleb eelmisest aastast kaasa heleroosa. Lisaks on ajatult moes soe hall ja üha rohkem kombineeritakse sooje pruune toone piimvalgega.
Need, kes tapeeti ei armasta, võivad seinad üle värvida, moes on nii siledad kui struktuursed värvid, aga paljudele toonidele on lisatud metalliläiget.
Kuna erksus ja luksus on esil, siis eriti julged katsetajad võivad sel aastal värvida või tapeetida seina kuldseks. Kullaga ei tohi aga liiale minna, ka see sobib vaid üksikute paanidena või ühte seina. Kullavärviga klapivad kokku heledad soojad toonid või must, aga viimane vajab pigem suurt ruumi, sest väikeses hakkab kulla ja musta kombinatsioon mõjuma väsitavalt.

Soe tellissein industriaalse ajalooga majas. Foto: Priit Grepp
Betoon, kuid mitte ühte karva. Foto: Priit Grepp
Taimesein elutoa osana. Foto: Priit Grepp

Tapeedi ja värvi alternatiivid
Kõiki seinu ei pea sugugi värvima või tapeetima, üha enam kasutatakse ka muid materjale, eelkõige looduslikke. Ökoloogilisus on aktuaalne, sestap kasutatakse vähem laminaati ja teisi tehismaterjale, küll sobivad seina bambus, kork ja naturaalne puit. Puiduliikidest on levinumad tamm, saar, pähkel ja tiikpuu, seejuures laudise võib seina panna horisontaalselt või vertikaalselt, aga võib tekitada ka näiteks kalasaba või mõne muu mustri. Kork hoiab sooja ning hea heli- ja vibratsioonisummutajana sobib suurepäraselt ka ­kortermajadesse. Kork pole enam kaugeltki üksnes põrandamaterjal, erinevates toonides sobitub see ka seina või sisustusdetailidesse.
Rohelise mõtteviisiga sobivad ka populaarsed roheseinad – nii need, kus on kasvavad taimed, kui ka sammal. Samas peab arvestama, et roheseina eest peab pidevalt hoolt kandma. Hooldus sõltub taimede iseloomust ja paigutusest roheseinal, aga pole nii keeruline, kui esmapilgul võib paista. Eelkõige on oluline korrapärane kastmine ja väetamine, aga selleks on loodud erinevaid automaatseid süsteeme, mis ei jäta taimi janusse ka nädalasel kodust äraolekul. Samuti on vaja aeg-ajalt taimi tolmust puhastada, kasvusid lõigata ja surnud taimi välja vahetada.
Loodusliku puidu ja korgi kõrval on materjalidena jätkuvalt moes betoon, marmor kui terratso, mida võib kasutada ka seintel. Kui betoon sobib hästi industriaalstiiliga, siis roosa, hall või must marmor loob luksuslikku elegantsi ning terratso annab mängulist retrohõngu.
Seega leiab praegustest moejoontest midagi igale maitsele ja igasse kodusse ning kuna võidutseb eklektika, tasub eri kooslusi senisest julgemalt ühte miksida.