Foto: pickupimage.com
Sisustus
8. jaanuar 2021, 08:45

Õigesti valitud kardin teeb ruumiga imet

Õigesti valitud kardinad annavad toale hubasust, rõhutavad pererahva iseloomu ning aitavad parandada kõikvõimalikke ruumivigu. Kardinasalongi Aastakäik perenaine Thea Nugis ja Estmak Capitali sisekujundaja Kai Mürisep annavad nõu, kuidas aknakatteid valida ning mis nippidega saavutada parim tulemus.

Aktsent olgu üks
Ruumi sisustamisel kehtib kindel reegel – pilkupüüdvaid elemente ei tohi olla liiga palju. Kui toa keskmes on efektne roosa diivan või julge disainiga suured valgustid, jäägu kardinad rahulikuks taustaks ja sulandagu seinaga. Kui aga tuba on sisustatud tagasihoidlikult nii stiili kui värvivaliku poolest, siis võib kardinatele anda kandvama rolli ja valida julgeid värve, suuri mustreid, sätendavaid materjale.

Laeni ulatuv ja raamistav. Foto: Katja Eilart

Trendikas vs praktiline
Naturaalsed kangad on trendikad ja alati moes, kuid siin tasub mõelda ka praktilisuse peale. Näiteks linased kardinad on ilusad ja väljapeetud, kuid neid on keerulisem hooldada. Pesumasinaga pestes tuleb hoolikalt valida pesuprogrammi ning ikka on oht, et kangas võib kokku tõmbuda. Kindlam on kasutada keemilist puhastust. Kas olete selleks valmis? Samuti jääb linane kangas alati veidi kortsu – kas see meeldib ja teie kodusse sobib? Lihtsamini hooldatav materjal on polüester, mida saab pesta koduses pesumasinas kuni 60-kraadisel temperatuuril ning kangas jääb pärast kuivamist sile.

Siinidega laes. Foto: Katja Eilart

Kardin muudab toa geomeetriat
Kui laed on madalad, tulevad appi maani kardinad ning lakke paigaldatud siinid, mis teevad lae visuaalselt kõrgemaks ja ruumi avaramaks. Kõige praktilisem, kui kardin lõpeb 0,5–1 cm kõrgusel põrandast, kuid romantilist või boheemlikku muljet eelistades võib jätta selle ka põrandale lohisema. Selline stiil sobib rohkem kodudesse, kus ei ole väikseid lapsi ja lemmikloomi.
Ka akna suurust saab kardina abil „korrigeerida“. Kui siinid jooksevad seinast seina ning kardin on maast laeni, tekib mulje, et aken ongi seinasuurune ja avar, kuigi ei pruugi seda olla. Kui valida heledam kangas, annavad kardinad toale visuaalselt avarust juurde. 

Erikujulised aknad
Olgu see arhitekti käekiri või projekteerimisvajadus, kuid mõni aken juhtub olema erilise kujuga – näiteks ümar või kolmnurkne. Kõige kurvem oleks tõmmata ümara akna ette kandiline ruloo! Kardin peaks akna kuju järgima ja siin tuleb otsida omi lahendusi, näiteks erikujulised volditavad kardinad. Voldikkardin sobib hästi ka katuseakna ette, kui ruloo mingil põhjusel ei meeldi. Mõelda võib ka külgkardinate hubasemale paigutamisele, näiteks hoiab üks kardinapuu kardinat üleval, teine akna alt ja sealt langeb kardin juba mööda seina maani. 

Läbipaistev ja pimendav. Foto: Katja Eilart

Valguse ja pimeduse tasakaal
Paljud arvavad, et kõiki aknaid ei peagi katma, kuid paraku meie pikalt pimedal ajal muutub katmata aken toatuld sisse lülitades lihtsalt mustaks auguks keset seina. Kui aga soovid päevavalgust viimase hetkeni tuppa lasta, piisab ka õhukesest läbipaistvast kardinast, mille taha teise kihina võib paigaldata pimendava ruloo. Päeval pole seda näha ja õhuke kardin laseb valguse sisse. Lisaks varjab pimendav ruloo hämaral ajal tuba uudishimulike pilkude eest. Esimese korruse akendele sobivad hästi ka sellised katted, mis rulluvad alt üles, siis ei pea tervet akent katma ja valguse sisse­pääsu piirama, samas privaatsus säilib.

Kui kardin ei ole lihtsalt kardin
Targad kodud on võiduteel ning juba praegu saab ka kardinaid targa kodu süsteemiga ühildada ja nende liikumist näiteks telefoniga juhtida. Veel üks huvitav tehniline uuendus on helisummutavad ehk akustilised kardinad, mis aitavad tubadevahelisi seinu ja aknaid helikindlamaks muuta. Põhireegel on, et akustiline kardin peab rippuma seinast vähemalt 10 sentimeetrit eemal.
Selliseid võimalusi kasutatakse usinalt kontorites ruumieraldajana, aga ka kodus leiab akustilisele kardinale rakendust, kui soovitakse eraldada lugemis- või töönurka või siis magamis- või lastetuba ilma suure remondita helikindlamaks teha. Ikkagi peaks arvestama, et ka helisummutav kangas ei ole seina asendaja. Akustilisi kardinaid saab teha näiteks paksemast viltkangast, mis just praegu, talvel tundub väga soe ja hubane. Kui aga otsida õhulisemaid lahendusi, siis juba on leiutatud ka kerged ja läbipaistvad suure helikindlusega tüllid.

Seinast seina kardinalahendus. Foto: Katja Eilart

Nippe!
Kui sisustus on tagasihoidlik, võib kardinal olla kandev roll, Ja vastupidi.

Kanga valikul arvesta ka hooldusvajadust.

Lakke paigaldatud ja seinast seina jooksvad siinid võimaldavad suuremat kardinapinda ja mõjutavad vaadet ruumile.

On ka pimendavaid, akustilisi ehk heli­summutavaid ja mobiiliga juhitavaid kardinaid. Ehk vajad just selliseid?