Tooli ja töölaua või töötasandi paigutus peab töötajale tagama ergonoomiliselt õige kehaasendi. Foto: Tim van der Kuip / Unsplash
Nipid
1. veebruar 2021, 06:18

SELG SIRGU! Ettekirjutuste järgi peaksid oma töölaua taga istuma just nõnda!

Kui tunned oma töölaua taga pidevalt väsimust või kummalisi lihaspingeid, võib probleem peituda vales töölaua, -tooli või -tasandi paigutuses. Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi aitab selgust tuua, kuidas toimida, et oleks mugav töötada.

„Tooli ja töölaua või töötasandi paigutus peab töötajale tagama ergonoomiliselt õige kehaasendi,“ selgitab Avi. Selles asendis peaks olema mugav töötada ja ka väsimist peaks oluliselt vähem ette tulema. Avi sõnul hinnatakse iga töötamiskoha kujunduse ergonoomilisust ja sobivust koostöös seal töötava inimesega. „Üks tähtsamaid asjaolusid, millega laua ja tooli valikul arvestada tuleks, on nende reguleerimisvahemikud ja töötaja kehalised mõõtmed,“ rõhutab Avi ja lisab, et sobimatult kujundatud töötamiskoht annab aja jooksul tunda lihaspingete ja valuga.

  • Kui töötasapind on töötaja küünarnukist kõrgemal, tuleb töötajal õlavarsi kehast eemal hoida või õlgu tõsta. Selle tulemusel tekivad lihaspinged õlavöötmes ja kaelas.
  • Kui töötasapind on töötaja küünarnukist oluliselt madalamal, on töötaja selg ja kael ette painutatud ning võivad tekkida valud alaseljas ja kaelas.
Kui töötasapind on töötaja küünarnukist kõrgemal, tuleb töötajal õlavarsi kehast eemal hoida või õlgu tõsta. Selle tulemusel tekivad lihaspinged õlavöötmes ja kaelas. Foto: Nicole Wolf / Unsplash

Töö arvutiga

Kuvari ja arvutiga töötades peab töölaud või -pind olema piisavalt suur, et võimaldada kuvari, klaviatuuri ja osutusseadiste (hiir), dokumendihoidja ning kuvariga ühenduses olevate välisseadmete sobivat paigutamist. Töötooli istme kõrgus ja seljatoe asend peavad olema reguleeritavad. Kui töölaud ei ole reguleeritav, tuleks lühemat kasvu töötajale võimaldada jalatugi.