Tuju teeb ülevaks kevadiste sibullilledega tegelemine.Foto: Gemma Evans / Unsplash
Kodu ja Aed
27. veebruar 2021, 08:50

Mõnusad aiatoimetused: enneta puudel külmalõhesid ja ajata aknalaual sibullilli

Veebruaris jätka kindlasti rohelise kasvatamist ja idandamist, et saaksid vastu kevadet häid vitamiine süüa. Su tuju teeb ülevaks ka kevadiste sibullilledega tegelemine, sest nüüd on võimalus näha neid jälle õitsemas.

Toimetused aias

  • Enneta külmalõhesid. Kuna veebruaris suureneb temperatuuri kõikumine öö ja päeva vahel, soodustab see külmalõhesid katmata tüvedel, tihti just vanematel viljapuudel. Tüvele tekib pikipragu, kust kevadel hakkab välja voolama mahla. Võid ka veel veebruaris puutüvesid selle eest kaitsta.
    Selleks valmista lubjapiima nii: Sega kokku 2 kg kustutatud lupja, 2 kg looduslikku savi, 200 g soojas vees lahustatud raud- või vaskvitrioli, paar peotäit kaaliumkloriidi või kaks supilusikatäit rohelist seepi ja leiget vett. Õige konsistentsiga mass on poolvedel.
    Teine hea retsept: Sega 5 kg kustutatud lupja ühtlaselt kokku 1–2 l veega. Lisa 10 l segu kohta u 200 g PVA-liimi, et suurendada kleepuvust. Kasutamiseks pintselda segu puutüvedele, kuid hoidu selle sattumisest pungadele. Ära lupja päris noori viljapuid, eriti luuviljalisi. Seevastu vanadel puudel võib lubjata peale tüve ka jämedamaid võraharusid.
  • Ravi puudel külmalõhesid. Kui pingutustest hoolimata näed puudel külmalõhesid, puhasta korbatanud koor, pintselda seda 3-5%-lise raud- või vaskvitriolilahusega ning kata haav pookevahaga. Katmata tüve saab päikese eest varjutada ka tüve najale toetuva lauajupiga.
  • Alusta puude lõikamisega. Kata lõikekohad aiavaha või õlivärviga.
Veebruaris jätka kindlasti rohelise kasvatamist ja idandamist, et saaksid vastu kevadet häid vitamiine süüa. Foto: Khuandinang Panmei / Unsplash

Mõtle kevadele

  • Planeeri aias selle aasta istutusi. Mõtle, mis taimi soovid oma aias sel suvel näha, ja uuri järele, kust saad soovitud istikuid.
  • Varu seemneid ja aiandustarbeid. Külasta aianduspoode ja osta valmis suvelilleseemneid, näiteks kipslille, kosmost, saialille, daaliat, levkoid, lõvilõuga ja peiulille. Samuti osta kevadeks valmis väetist, kilet, katteloori, taimekaitsevahendeid ja tööriistu.

Ajata aknalaual sibullilli
Too veebruari keskel tuppa lavakasti süvendisse pakitud lillepotid, kuhu said hilissügisel pandud maikellukeste risoomipungad ning tulbi- ja nartsissisibulad.

Maikellukesi ajata nii:
1. Lase harjuda. Pärast tuppa toomist lase potil paar tundi toasoojusega harjuda, seejärel kasta pott korralikult läbi.
2. Pimedat ja sooja. Hoia maikellukeste risoomidega potti paar nädalat pimedas ja soojas, näiteks radiaatori kõrvale pandud alusel, kus võiks olla 28–30 °C. Kui pungad on kasvama hakanud, kata maikellukeste pott kausiga, kuid selliselt, et taimedele jääks kasvuruumi.
3. Hoia niiskust. Kasvufaasis vajavad taimed ka sagedast piserdamist, et säilitada kõrget niiskusetaset. Kui radiaatori juures on väga kuum, piserda potti põhjalikumalt ja aseta taime kõrvale ka lahtine veenõu.
4. Kui õievarred on sõrmepikkused, tõsta pott jahedale (16–18 °C) aknalauale valguse kätte. Taimed vajavad endiselt kastmist ja piserdamist. Kui oled hoolas ja taimed saavad piisavalt päikesevalgust, on lootust kuu lõpus õisi näha. Hoides õitsvat potti aknalaual temperatuuril 10–12 °C, kestab õiteilu paar nädalat.

Nartsisse ajata nii:
1. Too tuppa ja kasta. Pane pott nartsissisibulatega jahedale aknalauale ja kasta korralikult läbi.
2. Nädala pärast, kui käimas on kasvuaeg, aseta pott tunduvalt soojemasse ja valgemasse ruumi. Vajadusel kasta.
3. Õienupp pistab pea lehtede vahelt välja ühe kuni pooleteise nädala pärast. Õitsemise ajal tasub potti hoida jahedal aknalaual.

Pane pott nartsissisibulatega jahedale aknalauale ja kasta korralikult läbi. Foto: Markus Distelrath / Pixabay

Tulpe ajata nii:
1. Lase kohaneda. Kui pott tulbisibulatega on toasoojusega kohanenud, kasta see korralikult leige veega läbi.
2. Pane pott soojale aknalauale, kus on 20–23 °C. Tulp vajab valgust ja soojust, mis aitab kaasa juurestiku kasvule. Kui väljas on pilvine ilm, vajab taim rohkem radiaatorisoojust. Seda saab suunata taimedeni, kui asetada radiaatori peale tugedele püstloodis laud.
3. Nädala-pooleteise pärast on saabunud kasvuhoog ja võid soojenduslaua radiaatori pealt maha tõsta. Sel ajal ei tohi temperatuur tõusta üle 18 °C.
4. Kasta. Hoolitse niiskuse eest taimi kastes, piserdamine pole vajalik. Õite värvumise ja hilisema avanemiseni kulub veel kuni kolm nädalat.
5. Kui tulp on õies, tõsta pott aknalauale, kus on 12–15 °C.