Üldiselt kehtib kuldreegel, et sujuva puhkuse tagab põhjalik eeltöö. Foto: Riccardo Bresciani / Pexels
Nipid
6. veebruar 2020, 17:30

6 nõuannet, mida enne puhkusereisi broneerimist meeles pidada

Saabuv koolivaheaeg meelitab paljusid endale puhkusereise broneerima. Soojale päikesele mõeldes on aga kerge pead kaotada, mistõttu võib nii mõnigi otsus liialt rutakaks osutuda. Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti turismivaldkonna jurist-valdkonnajuht Helen Rohtla tuletab meelde, millega end enne reisi ostmist kurssi võiks viia.

Tee eeltööd
Üldiselt kehtib kuldreegel, et sujuva puhkuse tagab põhjalik eeltöö. Reisihuvilistel tuleks alustada soovitud sihtkoha kommete ja tavadega tutvumisest ning mõistlik on heita pilk ka Välisministeeriumi reisihoiatustele. Mõlemad tegevused aitavad ennetada reisil tabada võivaid ootamatuid ebameeldivusi.

Reisija õigused
Järgnevalt tuleb langetada otsus, kas korraldada oma reis ise või võtta ühendust reisikorraldajaga, kes pakub pakettreisi teenust. Kui otsustad paketi kasuks, on sinu partneriks ja kõigi paketis sisalduvate teenuste osutamise eest vastutajaks reisikorraldaja.

Reisikorraldaja peab enne reisilepingu sõlmimist andma reisijale põhjaliku info kogu reisi kohta, näiteks milline on majutuse tase ja toitlustus, milliseid ekskursioone pakett sisaldab, mis keeles reisiteenuseid osutatakse, milline on reisi maksumus ja maksmise kord, mis saab haigestumise korral, lisaks üldine teave sihtkoha viisa-, passi- ja tervisenõuete kohta. Peale selle peab reisikorraldaja andma reisijale teabelehe, kus on kirjas põhilised reisija õigused.

Kontrolli tausta
Alati tasub enne reisilepingu sõlmimist kontrollida reisikorraldaja tausta. Ükski aus reisikorraldaja oma nime ja kontaktandmeid reisija eest ei varja. Kui reisikorraldaja ei taha avaldada oma ärinime, siis võib see olla esimene ohumärk, et midagi on valesti ja tasuks olla ettevaatlik.

Reisikorraldaja nime järgi saab majandustegevuse registrist kontrollida, kas firma omab üldse õigust pakettreise korraldada. Lisaks saab sealt teada, kas reisikorraldajal on olemas kohustuslik tagatis reisijatelt võetud ettemaksete tagamiseks. Vahel võib segadusse ajada see, et reisikorraldaja müüb pakette vahendaja kaudu. Vahendajat ei pruugi registrist leida, kuid vahendaja peab pakkumises alati välja tooma, kes on pakettreisi korraldaja.

Küsi selgitusi
Kui reisikorraldaja on registrist leitud, teabeleht ja reisileping saadud, siis tasub võtta hetk ja leping rahulikult enne kinnitamist läbi lugeda. Kui mõni lepingupunkt jääb arusaamatuks, küsi julgesti reisikorraldajalt selgitusi.

Vormista reisikindlustus
Reisile minnes tasub alati kaaluda ka reisikindlustuse tegemist. Näiteks reisija ootamatu haigestumise korral ei ole reisikorraldajal kohustust kogu reisitasu tagastada. Kindlustust tehes tuleb tingimused hoolikalt läbi lugeda ja selgeks teha, mida kindlustus kaitseb. Näiteks ei kaitse iga reisikindlustus streigi vastu.

Reisile omal vastutusel
Kui oled aga otsustanud lennupiletid ja majutuse omal käel broneerida, vastutab kumbki teenusepakkuja vaid oma teenuse korrektse osutamise eest. Omal käel reisijal tasuks enne lennupiletite soetamist või majutuse broneerimist teha kindlaks, kes on kaupleja ja millises riigis ta tegutseb. Siinkohal tasub teada, et kui kauplejaks on kolmanda riigi ettevõte, siis ei saa tarbijakaitse vaidluse tekkimisel reisijat abistada. Eesti või mõne teise Euroopa Liidu riigi kauplejaga tekkivate probleemide puhul saab nõu ja abi küsida Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametilt.