Mikroroheline on igasugune noor vast tärganud salatikraam. Foto: Monika Grabkowska / Unsplash
Kodu ja Aed
15. november 2020, 13:46

Midagi rohenäppudele: kasvata aknalaual vitamiinirikast mikrorohelist!

Rohenäpud, kel talvisel ajal pole võimalik oma aiast midagi toidulauale noppida, saavad juba veebruaris aknalaual vitamiinidest pakatavat rohelist salatikraami kasvatada. Teekond mikrosalati saamiseks on lihtne ja kiire!

Mikroroheline on igasugune noor vast tärganud salatikraam. Selle asemel, et taimi pikeerida ja oodata nende täissirgumist, pistetakse mikrosalatina nahka juba taimehakatiste esimesed võrsed. Need on enamasti kõige magusamad ja vitamiinirikkamad.

Kuidas see käib?

  • Vali väike madal kaanega anum. Mikrorohelist võib kasvatada ükskõik mille sees, näiteks sobivad hästi õhukesest plastist toidukarbid, aga ideaalsed on madalad marjakarbid, millele käib peale õhuke läbipaistev aukudega kaas. Kui sul sellist pole, saad kaanena kasutada aukudega kilet või teist läbipaistvat karpi, millele augud sisse torkad. Kaas on hädavajalik, sest hoiab soojust ja niiskust, nii et taimed kasvavad kiiremini, samuti peab neid vähem kastma. Samal põhjusel võiks anum olla madal, sest idanemiseks pole vaja palju mulda.
  • Eelista kvaliteetset mulda. Seemnest taimehakatisi kasvatades vali poest kasvatusmuld, mis sobib noortaimedele. Võimalusel vali turbavaba muld, sest siis säilib see aeglaselt taastuv loodusvara puutumatuna, seda enam, et kiireks saagisaamiseks pole turvas oluline. Väga hästi sobib salatitaimedele ka kookossubstraat. Mida rohkem on juured võimelised mullast toitaineid imama, seda maitsvam tuleb salat. Taimedele kasulikke mikroorganisme, kes juurtel neid omastada aitavad, leidub tavalises kompostis või vermikompostis, millega võiksid asendada ¼ mullast. Mikrorohelist saad kasvatada ka ilma mullata, idandades seemneid niisutatud tualettpaberil, puuvillasel riidel või kotiriidetükil. Kõige maitsvama mikrorohelise saad siiski mullaga.
  • Leia kõige valgusküllasem aknalaud. Salat kasvab kõige paremini lõuna- või kagupoolsel aknalaual. Kui soovid, et taimed eriti efektiivselt sirguksid, säti kasvukoha lähedusse taimelambipirn. Selle saad üsna mõistliku hinnaga mõnest suuremast ehitus- või aianduspoest.
  • Hoia soojas. Aknalaual mikrosalatit kasvatades jälgi, et seal oleks piisavalt soe, et muldki püsiks soe. Aknapragudest või ventilatsiooniavast tulev õhk jahutab mulla maha, nii et seemnete idanemine võtab kauem aega. Soojenduseks võid karbi ümber siduda ka mullikile või muust materjalist soojustuse.
  • Kasta nii palju, kui vaja, kuid nii vähe kui võimalik. Seemnete idanemiseks peaks muld katsudes olema pidevalt veidi niiske. Ära kastmisega siiski üle pinguta, sest vettinud mullas kannatavad taimede kulinaarsed omadused ja on oht, et juured lähevad mädanema ja taimed närbuvad. Tea, et kookossubstraat hoiab paremini niiskust ja seega tuleb seda ka vähem kasta.

Pane mikroroheline kasvama nii:
1. Täida anum mullaga. Puista 10 × 10 cm suurusesse kasvuanumasse paari sentimeetri paksune mullakiht. Suru see tugevalt alla, vajadusel lisa mulda.
2. Külva mulla peale õhukese kihina 1–2 tl seemneid.
3. Kata anum plastkaane või kilekotiga, mil õhuaugud sees. Aseta tärkavad seemned hämarasse ja sooja kohta. Idanemiseks on vaja 12–23 ⁰C.
4. Kasta seemneid regulaarselt. Muld peab olema lõpuni leige veega läbi kastetud, kuid ära lase mullal vettida.
5. Kui märkad esimesi lehti, vii anum valgusküllasesse kasvukohta.
6. Korista saaki pikkade teravate kääride või noaga siis, kui idulehed on roheliseks värvunud ja täielikult avanenud. Võid lasta neil ka veidi suuremaks kasvada, kuid just beebilehed on kõige vitamiinirikkamad ja maheda maitsega.
7. Teine saak. Kui oled kõik tõusmed ära lõiganud, võid saada ka teise saagi. Tuleks siiski arvestada, et see on veidi hõredam, kuid midagi siiski.

Võrsete kasvatamiseks sobivad ka rukola, brokoli, murulauk, tatar, rukis, lehtpeet ja redis. Foto: Barbara Baldocchi / Pixabay

Kasvata mikrosalatit nendest taimedest:

  • Kress-salat. Õrna vürtsika mekiga väikeseleheline kress on üks kiirema kasvuga salateid, sest juba 5–14 päeva pärast peaks esimene saak valmis olema. Tegemist on väga lihtsalt hooldatava taimega, seega võiks algaja alustada just kressiga.
  • Misuuna ehk jaapani lehtnaeris (Brassica rapa var. niposinica). Dekoratiivsete sakiliste ja peenete lehtedega taim on õrnalt mõrkja sinepimekiga, meenutades veidi rukolat. Taim pärineb Jaapanist, kus kasutatakse taime vürtsikaid lehti hapendatud hoidistes. Eriti peenete säbruliste lehtedega sordil ‘Red Baron’ on efektsed tumepunased lehed. Saaki saab korjata 12–14 päeva pärast. Sobib koos kasvama nii murulaugu kui ka hapuoblikaga.
  • Päevalill. Päevalilleseemnetest kasvatatud salat on paksude mahlaste lehtedega. Võrsete kasvatamiseks on hea valik musta kestaga õli valmistamiseks kasvatatud seemnesort ‘Black Oil’. Sama sort on populaarne ka aialindudele mõeldud toidusegudes. Leota seemneid enne külvi 8–12 tundi toasoojas vees, et need imaksid endasse niiskust ja idaneksid kiiremini. Seejärel loputa seemned ja külva eelnevalt niisutatud mullale. Esimesi lehti saad koguda 7–14 päeva pärast.
  • Hernes. Mahlased noorte hernetaimede lehed maitsevad peaaegu sama magusalt kui värsked herned ise. Leota seemneid enne külvi 8–12 tundi toasoojas vees, siis idanevad need kiiremini. Seejärel loputa seemned ja külva eelnevalt niisutatud mullale. Esimesed lehed on söömiseks valmis 10–14 päeva pärast. Sordid ‘Twinkle’ ja ‘Alderman’ kasvavad kõige nobedamalt.
  • Hapuoblikas. Hapuoblikas on meil pigem umbrohi, kuid Prantsuse köögis hoopis huvitav toidutaim. Temast on aretatud erinevaid heade maitseomadustega sorte, mis sobivad hästi nii salatitesse kui ka vokiroogadesse. Sordil ‘Blood Veined’ jooksevad mööda leherootse erksad punased jooned. Sobib koos ühes potis kasvama murulaugu ja misuunaga. Väga lihtne kasvatada!
  • Küüslauk. Küüslauguvõrsed on mahedama maitsega kui mugulad ja näevad välja nagu murulaugupealsed. Mustad seemnekestad, mis tihti ereroheliste võrsete külge jäävad, mõjuvad salatilisandi või toidukaunistusena eriti efektselt. Võrseid saad lõikama asuda 10–21 päeva pärast.
  • Peet. Peedivõrsed on dekoratiivsete roosade vartega ja meenutavad maitselt mahedat peeti. Muide, see peedile omane lõhn ja maitse pärineb geosmiinilt, ainelt, mille lõhna tunneme tihti looduses pärast vihma. Leota seemneid enne külvi 8–12 tundi toasoojas vees, sest siis imavad seemned niiskuse rutem endasse ja idanevad kiiremini. Võrseid saad lõikama asuda 11–20 päeva pärast.
  • Kantaluupmelon (Cucumis melo var. cantalupensis). Poest ostetud meloni sees olevad seemned on enamasti täiesti elujõulised ja idanevad üsna kiirelt. Suurem idanemistõenäosus on seemnetel, mis pärinevad täielikult valminud melonist. Lihakad lehed on maitselt melonisarnased. Loputa seemned enne külvi meloni viljalihast korralikult puhtaks. Võrseid saad lõikama asuda 7–14 päeva pärast.
  • Nisuoras ehk „kassimuru“. Nisuorasemahla valmistamiseks kasutatakse värskelt korjatud nisuvõrseid. Täpselt sedasama rohelist vaipa nimetatakse ka kassimuruks, sest ka neljajalgsed armastavad end vitamiinidega turgutada. Leota seemneid enne külvi 8–12 tundi toasoojas vees ja alles siis külva. Võrseid saad lõikama asuda 6–10 päeva pärast.
  • Õlisalvei ehk tšiiaseemned (Salvia hispanica L.). Needsamad hallikirjud seemned, mida terve maailm üheks oluliseks supertoiduks peab, on veelgi kasulikumad, kui neist võrseid kasvatad. Esimesi neist saad lõigata 5–14 päeva pärast.
  • Punane ristik. Värske krõmpsuva maitsega võileivaroheline kasvab ülikiiresti, kui leotad seemneid enne külvi 8-12 tundi toasoojas vees. Esimese saagi saad juba 5–6 päeva pärast.
  • Võrsete kasvatamiseks sobivad ka rukola, brokoli, murulauk, tatar, rukis, lehtpeet ja redis. Juba kogenud rohenäpud võivad katsetada ka basiiliku, maisi, lutserni, porgandi ja amarandiga.
Õrna vürtsika mekiga väikeseleheline kress on üks kiirema kasvuga salateid. Foto: Pixabay.com

Turguta poest ostetud potisalatid ja maitsetaimed taas elule!
Alati on kurb, kui ostad poest maitsetaimepoti ja see koju saabudes kiiresti närbuma hakkab. Nende nippidega teed taimedele heateo. Vastutasuks rikastavad need su toidulauda kauem.

  • Basiilik, koriander, petersell. Poest ostetud maitsetaimed on tavaliselt ülikiiresti tihedasti üksteise kõrval suureks kasvatatud. Esimese asjana tulekski need kodus üksteisest eraldada ja eraldi pottidesse ümber istutada, et neil oleks piisavalt ruumi juuri kasvatada, rohkem mulda ja parajalt toitaineid. Samuti tasub neile toeks panna pikad bambusest grillvardad, et varred liiga lonti ei vajuks. Aseta ümberistutatud taimed valgusküllasesse, kuid otsese päikese eest varjatud kohta. Enne kui hakkad maitsetaimi noppima, lase neil paar päeva rahus juurduda. Näpista juurdunud taimedelt ära kõik õied ja korja suuremaid äärmisi lehti, et nad pidevalt uusi juurde kasvataksid. Basiilikul näpista ära terve ülemine tipp koos 2–3 lehepaariga, sest siis kasvatab ta iga murtud võrsetipu asemele mitu uut.
  • Lehtsalat. Istuta iga taim ümber, et tal jätkuks piisavalt ruumi ja toitaineid. Selleks, et salat pidevalt uusi lehti moodustaks, korja ära vaid välimisi lehti.
  • Murulauk. Istuta taimed ümber ühte suuremasse potti. Lõika kogu punt 1,5 cm kõrguselt ära ja lase tagasi kasvada. Murulauk suudab kasvada ka üsna jahedates tingimustes, isegi viie soojakraadi juures.