Sisuturundus
19. veebruar 2020, 10:03

Kas vajan korteriühistu luba rõdu klaasimiseks?

Rõdude klaasimine pakub iga aastaga inimestele järjest enam huvi – näiteks saab kinnise rõduga vähendada soojakadu, väljast tulevat müra, vältida pori, lume ja vihma sattumist rõdule ning loomulikult suurendada korteri kasulikku pinda. Klaasitud rõdu annab juurde privaatsust ning hommikukohvi nautimine päikese käes on hoopis meeldivam. Üldpildis tõstavad klaasitud rõdud nii korteri kui ka maja hinda (nende müügiväärtust ja üüritasu).

1990ndate aastate lõpus ja 2000ndate alguses hakkas levima tendents, et rõdusid ehitatakse kinni. Toonased eesmärgid olid samad, mis klaasimise puhul. Rõdude raamidega kinni ehitamisel tekkis aga õige pea probleem: kui iga korteriomanik lasi raamid teha eri värvi ja kujuga, muutus maja fassaad kirjuks. Nüüdseks on paljud sellised rõdud ümber tehtud ja raamitu klaasiga asendatud, teab rõdude klaasimisega tegelev ettevõte Lümico OÜ.

Kas klaasimisel on luba vaja?

Oma rõdu klaasimiseks ei ole vaja eriluba, sest Lümico OÜ klaasimistehnoloogia puhul on tegu raamitu süsteemiga. „Luba on vaja juhul, kui tegu on ümberehitamisega. See tähendab hoone omaduste märkimisväärset muutumist, näiteks soojapidavuse, tehniliste näitajate või välimuse poolest. Klaasimiseks ehitusluba vaja ei ole, sest klaasitud rõdud ei muuda maja fassaadi üldist väljanägemist. Küll aga on hea klaasimine korteriühistu või haldajaga kirjalikult kooskõlastada, sest ühistul võib olla plaanis terve maja rekonstrueerimine. Sel puhul pannakse nagunii kõikidele rõdudele uued klaasid,“ seletab Lümico juhatuse liige Martin Saar.  

Saar kinnitab, et rõduklaaside paigaldamine on uus kasvav trend ning seda nii era- kui ka kortermajade puhul. „Paigaldame rõduklaase vanadele paneelmajadele, aga ka uutele terrassidele. Kui rõdul on klaas nööravanguga, siis terrasse saab isegi lingiga avada ja lukustada,“ lausub ta.

Mida lahendus endast kujutab?

Sõltuvalt rõdu ja selle klaaside kõrgusest kasutatakse 6, 8 või 10 mm karastatud klaase. Klaaside vahel on tihendid ja äärtes vertikaalprofiil, mis on vastupidavam ja kaitseb välistegurite eest paremini kui tavaline tihend. Roostevabad rullikud ülemistel ja alumistel profiilidel tagavad stabiilse ja sujuva liikumise. Lümico rõdu- ja terrassiklaasidel on iga liugpaneeli kohta neli rullikut, kaks üleval ja kaks all. Profiilid liiguvad kuullaagrite peal, harjased profiilide all. Rõduklaasi on võimalik avada nii osaliselt kui ka täielikult.

Lisana pakutakse toonitud klaase (halli ja pronksi) või polükarbonaati. Profiilidel on lai värvivalik, võimalus valida kõikide RAL-koodide vahel. Standardis pakub Lümico OÜ tuulutust ja avatud klaaside fiksaatorit, mis teeb rõduklaaside kasutamise veelgi mugavamaks. Klaasidel on lapselukud, mistõttu ei pea kartma põnnide ohutuse pärast. Lümico toodang on eriline ka seetõttu, et lahendustes kasutatakse sujuvamaks ja stabiilsemaks liikumiseks kuullaagritel rullikuid nii ülal kui ka all.

Rõduklaasisüsteemidel on kaheaastane garantii.

Erinevate rõdutüüpide paigaldus võtab aega erinevalt, seetõttu on paigalduseks kuluvat perioodi keeruline üheselt määratleda. Orienteeruva aja saab öelda, kui on teada esialgsed mõõdud.

Kui palju see maksab?

Loomulikult tekib küsimus, kui palju taoline lahendus maksma läheb. „Kuna iga korter on erinev, käib Lümico spetsialist alati kohapeal olukorraga tutvumas. Mõõdistus on tasuta, kuid üldiselt tehakse rõdu mõõdistus juhul, kui kliendiga on hinnapakkumises juba kokkuleppele jõutud,“ selgitab Saar.

Klaasimise hind sõltub eeskätt rõdu laiusest ja kõrgusest ehk materjalikulust. Lisaks mängib rolli rõdu kuju ja töö keerukus. „Koostöös spetsialistiga saab paika pandud klaaside paksus, toon, veeplekid ning otsa- ja vahetihendid, mis kõik kujundavad lõpliku hinna,“ lisab Saar.

Väiksemate rõdude klaasimise hinnad algavad aga umbes 600 eurost. „Üldiselt ei peeta seda väga kalliks teenuseks. Tasumisel saab kasutada ka Liisi järelmaksu,“ sõnab juhatuse liige. Kõige soodsam on planeerida oma rõdu klaasimine tööde madalhooajale – detsembrist veebruarini.

Tekkis huvi? Vaata täpsemalt SIIT!