Foto: Stanislav Moškov
Kodu ja Aed
1. detsember 2020, 07:34

Lugu ilmus Õhtulehe 2019. aasta jõululisas

Mis saab potikuusest peale jõule? Iga puu koduõuel kasvama ei lähe (1)

Potijõulupuude valik aianduspoodides on iga aastaga kasvanud, peale kuuskede ja nulgude ka seesuguseid liike, mida lõigatud jõulupuuna saada polegi – näiteks mitmes värvitoonis küpressid ja kadakad. Mis saab aga potipuust pärast jõule?

Sageli ostetakse potipuu kindla sooviga istutada see kevadel oma aeda või kodumetsa, paraku pole kaugeltki kõik mulda pandud puud kasvama läinud. Miks kõik katsetused ei õnnestu, selgitavad Hansaplanti ja Hortese asjatundjad.

Kõik ei sobi istutamiseks

Müügil on kahte sorti potipuid: juurdunud ja juurdumata. Viimast ostes pole lootustki seda õues kasvama saada. Seega tuleks puud ostes kindlasti klienditeenindajalt küsida, kummaga on tegemist.

Juurdumata puud on põllul pinnasest välja lõigatud – nende juured on läbi lõigatud – ja jõulumüügiks potti istutatud. Selline puu hiljem õues kasvama enam ei lähe, aga jõulupuuna on tal omad plussid: ta ei vaja kuusejalga ega hakka nii kiiresti pudenema kui lõigatud puu, sest tänu osaliselt säilinud põhijuurtele imab puu kastmisvett paremini kui lõigatud puu. Et see on toakaunistus vaid üheks korraks, võib selle potipuu südamerahuga ka pikemaks ajaks sooja tuppa viia – erinevalt juurdunud puust, mida tuleks soojas hoida võimalikult lühikest aega. 

Juurdunud potijõulupuu on potis kasvatatud taim – korraliku juuresüsteemiga kvaliteetne istik, mille saab õige hoolduse korral hiljem õue istutada. Sel juhul ei tohiks aga puud kaua soojas toas hoida, parem teha seda trepil, rõdul või terrassil. Toas võiks sellist potipuud hoida kõige rohkem nädala jagu – selle ajaga ei jõua puu veel talveunest ärgata ja tema talvitumisrütm ei lähe segi. Pikalt toasoojas hoitud juurdunud potipuu hakkab kasvusid ajama ja muidu talvekindlast kuusest saab külmaõrn. Kui potipuu on olnud toas nädala või vähem, noori helerohelisi kasve pole tärganud ja väljas on selline ilm, et labidas läheb maasse, võib potipuu pärast jõule õue viia ja koos potiga mulda istutada. Kui jõulude järel paugub õues pakane ja maa on jääs, sobib puule talvitumiseks ka nullilähedaste plusskraadide ja rohke valgusega ruum: veranda, kinnine terrass või külm kasvuhoone. Jahedas ruumis talvituva puu pott tuleks mähkida pakasekaitsekangasse, et juurepall ei saaks läbi külmuda, kevadise ereda päikese eest aga puuvõra varjutuskangaga kaitsta. Kui maapind on sulanud ja muld tahenenud, saab puu juba õigele kasvukohale istutada.

Kolm tingimust

Et potijõulupuu hakkaks õues edasi kasvama, peab olema täidetud kolm tingimust:

  • ta on liigist, mis talub meie talve,
  • ta on juurdunud istik,
  • potti on toas hoitud vaid mõni päev, taim ei ole hakanud kasvama.

Meie tingimustesse sobivad külmakindlad liigid, nagu Korea nulg, Fraseri nulg, Hiina kadakas ’Stricta’, harilik kuusk, Serbia kuusk, hõbekuusk ehk torkav kuusk ja Kanada kuuse sordid ’Sander's Blue’ ning ’Conica’. Kadakatest talub meie talve üsna hästi Hiina kadakas ’Stricta’.