Koeri tavaliselt okstel rippuvad ehted ei ahvatle, küll aga võivad nad kippuda jõulupuu peale jalga tõstma. Foto: Jamie Street / Unsplash
Lemmikloom
25. detsember 2020, 14:42

Lugu ilmus Õhtulehe 2019. aasta jõululisas.

12 soovitust, et pühad ka pere lemmikutel õnnelikult mööduksid

Jõulude ja aastavahetuse paiku on kodus tavatut saginat palju, mil tuleks jälgida, et pererahvale tore ja rõõmus aeg lemmikloomadele stressi ei põhjustaks või suisa nende tervist ohtu ei seaks.

Lemmikutele oma menüü

  • Kui koertel-kassidel silma peal ei hoita, võib kergesti juhtuda, et loomal õnnestub juhust kasutada ja mõne pidulaua tarvis valmistatud toiduga maiustada. Ühes peres mäletatakse siiani aastavahetust, mil pisut enne keskööd lauale toodud torti keegi seltskonnast maitsta ei saanud, sest selle ajaga, mil käidi õues ilutulestikku vaatamas ja naabritele head uut aastat soovimas, pistis pere kuldne retriiver madalale diivanilauale tõstetud tordi viimse raasuni nahka. Sellisest kõhutäiest võib peni saada tõsise terviserikke.
  • Külla tulnud sõbrad-sugulased kipuvad sageli koertele-kassidele peolaualt palukesi poetama – sest pühad ju! Pererahval tuleks kohe reeglid paika panna: külalistel ei maksa lemmiklooma anuvate pilkude ja „süüa sain viimati nädal tagasi”-hoiakute õnge minna. Loomad söövad ka pühade ajal oma tavapärast toitu tavalistel söögiaegadel.
  • Kui loom oksendab korduvalt, teda vaevab äge kõhulahtisus või on aru saada, et tal on valud, tuleb kindlasti võtta ühendust loomaarstiga. Eriti kähku tuleb tegutseda siis, kui tegu on kutsika/kassipoja, väga väikest tõugu koera või eaka loomaga.
  • Kui on teada, et looma ilmselgelt kehva enesetunde on põhjustanud ülesöömine (ta ei oksenda või teeb seda vaid kord-kaks), tuleks talle anda tihti vett juua. Kerge kõhulahtisuse korral võib koduse vahendina abi olla koera kergel dieedil pidamisest (nt menüüd on vaid keedetud kana riisi ja maitsestamata jogurtiga).

Hoia jõulupuust eemale!

  • Loomad on erinevad: üks vaatab tuppa toodud jõulupuu üle ja kaotab selle vastu igasuguse huvi, teine on mitu päeva ärevil ja püüab puust suure kaarega mööda käia, kolmas kasutab iga võimalust, et kuuse otsa ronida, ehetega mängida või oksi närida.
  • Kui kodus on jänes, kass või kutsikas, tuleb jõulukaunistuseks kasutatavate elektritulede juhtmed sättida nii, et loomad neile mingil juhul ligi ei pääseks – paljusid neist tõmbab vastupandamatu jõud kõiki haardeulatuses olevaid juhtmeid närima. Täiskasvanud koer tavaliselt juhtmete vastu huvi ei tunne.
  • Loomaarstide kinnitusel pole sugugi erakordne, et kass on jõulude ajal pistnud nahka tüki kuusekarda või pika jupi pakipaela – tuleks hoolt kanda selle eest, et need ei jääks laokile. Ka võivad õrnad ehted, millega kass mängima kipub, kergesti puruneda, killud aga kassi käppasid vigastada.
Üsna tüütu on, kui kass otsustab ehitud kuuse oma turnimispuuks võtta – parem on talle aegsasti selgeks teha, et jõulupuust tasuks eemale hoida. Foto: Pixabay
  • Üsna tüütu on, kui kass otsustab ehitud kuuse oma turnimispuuks võtta – parem on talle aegsasti selgeks teha, et jõulupuust tasuks eemale hoida. Vahel õnnestub koolitus veepritsi kasutades õige kiiresti – sellega tasuks alustada kohe kui puu tuppa on toodud. Mõnikord on abi, kui katta kuusealune fooliumiga – paljudele kassidele ei meeldi astuda materjalile, mis käpa all krõbiseb.
  • Koeri tavaliselt okstel rippuvad ehted ei ahvatle, küll aga võivad nad kippuda jõulupuu peale jalga tõstma. Kui kuusk tuppa toodud, tasub mõnda aega jälgida, kuidas koer käitub – ja püüdma vajadusel teda sellest kombest võõrutada. Küll aga ei tohi koera selle eest karistada, et ta käitub nagu koer: ainult tema teab, mis lõhnu ta kuuse juures tunneb, mis sunnivad teda käituma nii, nagu loodus on talle ette kirjutanud.

Koerad ja ilutulestik

  • Kui on plaanis minna uusaastaööl kogu perega ilutulestikku vaatama, võiks varakult teha ettevalmistused selleks, et koer saaks koju jääda. Ka see loom, kes pauke ja müra ei pelga, ei pruugi end sagivas rahvasummas mugavalt tunda. Pauku kartev koer võib aga paanikasse sattuda, end rihma otsast lahti tõmmata ja ära joosta. Iga uue aasta esimestel päevadel otsib hulk inimesi taga oma ilutulestiku ajal plehku pannud perelemmikut. Võiks ju kord juba õppust võtta!
  • Hea, kui pauke tõsiselt pelgavale loomale saab mõni talle tuttav inimene koju seltsiks jääda, et paugutamiste haripunktis loomaga tegelda ja temaga rahustavalt rääkida. Toas võiks mängida raadio või teler.
  • Kui varasematest aastatest on teada, et koer läheb paugutamise peale paanikasse, tasub nõu pidada kogenud koeratreeneriga, aga murest tasub rääkida ka loomaarstile – mõlemal võib olla üht-teist pakkuda koera hirmude leevendamiseks.