Kuidas plastpudelis vett keeta?Foto: Easy Outdoors
Nipid
15. jaanuar 2021, 13:50

VIDEO | Matkaja hädaabinipp: kuidas on võimalik plastpudelis vett keeta?

Meie koduplaneedi pindalast üle kahe kolmandiku on kaetud veega, kuid magedat vett on sellest ainult mõni protsent. Joodavat isegi veel vähem! See aga tähendab, et risk kahjustada oma tervist, tarbides puhastamata vett, on väga suur. Kuidas looduses keedetud vett saada, kui peale plastpudeli ei ole ühtegi teist nõud käepärast?

Vee puhastamiseks on mitmeid viise alates destilleerimisest ning lõpetades keemilise töötlusega, kuid vaatame hetkel ehk kõige levinumat meetodit – keetmist. Ja mitte tavalist potis või kannus keetmist, vaid plastpudelis, sest hädaolukorras võib juhtuda, et sul pole ühtegi teist nõud käepärast.

Tegelikult ei erine vee keetmine plastpudelis oma olemuselt ükskõik millise vedeliku keetmisest ükskõik millises anumas. Põhimõte on sama – tuleb saavutada ja säilitada keemistemperatuur. Veel on see normaalse atmosfäärirõhu korral 100,1 °C.

Ära riski õnnetuse või terviserikkega!

Keemine tähendab teisisõnu aine üleminekut vedelast olekust gaasilisse, mille iseloomulikuks tunnuseks on vedeliku sees tekkivad küllastunud auru mullikesed, mis üha kasvades tõusevad pinnale ning paiskavad auru vedeliku kohal olevasse ruumi.

Plastpudelis vee keetmisega kaasneb ka mitu olulist nüanssi, mille eiramine võib parimal juhul kaasa tuua kustunud lõkke, halvimal juhul aga raskemat sorti tervisekahjustuse. Seetõttu on mõistlik järgnevaid punkte enne plastpudelis vee keetma asumist meeles pidada.

Pea meeles:

  • Ära jäta pudelile korki peale! Miks? Sest vee üleminekul vedelast olekust gaasilisse kasvab ka selle ruumala, mis suletud keskkonna puhul toob endaga kaasa viimaks suure paugu koos lendlevate plastitükkide ning tulikuuma vee ja auru pahvakaga.
  • Ära pane pudelit pilgeni täis, vaid umbes kolmveerandi ulatuses. Vastasel juhul pritsib keev vesi pudelist välja ning võib lõkke kustutada.
  • Ära aseta pudelit otse leekidesse. Kuigi oma olemuselt pole selline lahendus sugugi vale, on mõistlikum pudel näiteks okstest ja nöörijupist kombineeritud rakise abil lõkke kohale riputada, nõnda et leegid vaid kergelt puudutavad pudeli põhja. Liiga kõrge temperatuuri korral ei suuda vesi kogu kuumust vastu võtta ning osa sellest hakkab ikkagi plasti sulatama, pudel tõmbub kokku ja surub vee endast välja. Tulemuseks võib jällegi olla kustunud lõke.
  • Ära jäta pudelit leekidest ka liialt kaugele, sest muidu kulub vee keema saamiseks ebamõistlikult palju aega ja küttematerjali. 

Kui kaua keeta?

Loetletud komistuskive vältides peaksid vee, sõltuvalt selle kogusest, tuule tugevusest, leegi kuumusest ja tähtede seisust varem või hiljem keema saama. Aga edasi: kui kaua vett keeta? See sõltub suuresti vee puhtusest ja põhjusest, miks vee keetmine ette võeti.

Bakterite hävitamiseks piisabki tavaliselt vee keetmisest, kuid sõltuvalt piirkonnast tuleb seda mõnes kohas teha ainult minut, teises jällegi kümneid kordi kauem. Kui on plaanis vett meditsiiniliselt kasutada, siis alla kahekümne minuti ei saa, ent joogivee tarbeks piisab enamasti kümnest. Oluline on vesi võimalikult kiirelt keema ajada, sest teatud organismid suudavad aeglase temperatuurimuutusega kohaneda ning vesi ei pruugi ikkagi joogikõlbulikuks saada. 

Kõige selle juures tuleks veel märkida seda, et plasti ei peeta just kõige ohutumaks taaraks toidu või vee hoiustamiseks. Probleem seisneb selles, et pudeli soojenedes hakkavad plasti keemilised sidemed katkema ning ka kahjulike ainete eraldumine intensiivistub. Seetõttu ei soovitata plastpudelis vett isegi näiteks päikese käes hoida, saati siis lõkke kohal kuumutada, kuid kriisiolukorras on parem valida võimalik surm kunagi kauges tulevikus plastiosakeste tõttu kui peatne surm dehüdratsiooni või reostunud vee tarbimisega tõenäoliselt kaasneva massiivse kõhulahtisuse tagajärjel.

Vaata ka videot: