Klaudia Tiitmsaa filmis "Asjad, millest me ei räägi". Foto: Lauris Aizupietis
Inimesed
27. veebruar 2020, 15:26

Klaudia Tiitsmaa: parim kultuurielamus oli jalutuskäik kunagistel lapsepõlveradadel (3)

Näitlejanna Klaudia Tiitsmaa teeb kaasa uuel nädalal linastuvas filmis "Asjad, millest me ei räägi".  Film toob meieni viie erinevas vanuses paari suhteprobleemid ja salafetišid ning samuti selle, millised ootamatud tagasilöögid võivad olla sellel, kui oleme otsustanud oma partneritele avaldada kogu tõe selle kohta, mis meile magamistoas kõige rohkem meeldib. Meile räägib Klaudia mida ta arvab eesti disainist. 

5 ägedamat disainieset, mis sul kodus on?

Tarvi Laamani maal; Resa Tiitsmaa seina dekoratiivnukud; diskokera; kaelkirjaku lillevaas; peeglitükikestega lambikuplid laes.

Sinu viimane disaini, arhitektuuri või kunstielamus. 

See oli jalutuskäik Tallinna vanalinnas minu lapsepõlve radadel. Need on sellised kohad kus käibad kõik turistid ja ka muidu Tallinna kodanikud, kes toimetavad töö ja kodu vahel. Ometi on sealsed majad niivõrd uhked, et neid alati ei märgata. Ma armastan väga arhidektuuri. Väga naudin majade vaatamist. Neisse süvenemist. 

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Eks tootedisain ja toote arendajad on selliste küsimustega maadelnud ajast aega. See on neil ka alati õnnestunud. Arg aga lendab kiiresti. Seega asjad kaotavad oma praktilisuse üsna ruttu. Uued asjad on ju justkui kihvtimad ja praktilisemad. Seega ma ei oskagi öelda mida veel muuta. Elroni rongidel on kohutavalt ebamugavad istmed näiteks, võibolla saaks neid kuidagi paremaks disainida. Aga muidu ma usun, et esmalt peab inimene oma mõtlemist arendama, siis muutub kõik tema ümber ka teistsuguseks. Muuta ennast selliseks nagu enda tahetakse ideaalis näha. See on võimalik ma usun.

MIlline seos on sinu arvates teatrikunstil ja disainil?

Teatri ja disaini seos? See on seotud paljuski ajastuga. Ajastuvaimuga ehk. Öeldakse, et kui kellelgi tuleb miski lahe idee siis kusagil kellelgi tuleb sarnane idee veel. See ongi ehk ajastuvaim. Mingid sarnased ideed tunguvad siin ja seal esile.

Kui palju kannad ja tarbid Eesti disaini? 

Ma vist ise väga ei kannagi. Ei ole eriti teadlik tarbija. Mulle väga meeldib aga kallimale hevimentali särke ja pusasi kinkida ja muudki eesti kraami( t-särke) olen talle ostnud. Miskite tähtsamate päevade puhuks ikka. Esilinastused näiteks on minu omamoodi traditsioon, kui ma talle neid kinke teen, aga alati ei pea see olema eesti toodang. Praegu olen sillas ühest läti t-särkkide tegijast.

Pisikesele poisile ostan tihti Jonsu riideid. Aga kui miski ehe hirmsasti meeldib või mõni lambikuppel väga südame külge jääb, siis ma üldiselt soetan selle. Kui see on eesti toode on veel eriti vahva.