Desinfitseerimistööd Roomas. Pilt on tehtud 8. märtsil.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
8. märts 2020, 19:40

Avaldatud 6. märtsil, uuendatud 7. märtsil ja 8. märtsil kell 19.40

KOROONAVIIRUS LEVIB 104 RIIGIS: 3802 surnut ja ligi 110 000 haigestunut. Itaalia pani 16 miljonit inimest karantiini. Soomes 24 haigusjuhtu (26)

Kogu maailmas järjest suuremat segadust külvava koroonaviiruse Sars-CoV-2 põhjustatud kopsuhaiguse Covid-19 ohvrite arv kasvas pühapäeva õhtuks 3802-le. Väljaspool Mandri-Hiinat on enim surmajuhtumeid registreeritud Itaalias ja Iraanis, vastavalt 366 ja 194. Võitluseks viiruse leviku vastu pandi Itaalia valitsuse otsusega riigi põhjaosas alates pühapäevast 16 miljonit inimest kuni 3. aprillini karantiini. Soomes diagnoositi pühapäeval veel viis nakatunut, kokku on riigis 24 haigusjuhtu.   

Lombardias ja veel 14 provintsis peavad inimesed täielikult vältima piirkonda sisenemist ja sealt lahkumist. Edasi tuleb lükata ka pulmad ja matused. Suletuks jäävad kõik koolid, samuti muuseumid. Kaubanduskeskused on avatud ainult tööpäeviti. Ka restoranid, kohvikud ja baarid jäävad avatuks, kuid inimesed peavad nendes jääma üksteisest vähemalt meetri kaugusele.

Itaalia valitsuse samm meenutab Hiina valitsuse meetmeid alates 23. jaanuarist, kui karantiin kehtestati kümnetele miljonitele inimestele.  

Karantiinipiirkonnas asuvad näiteks Milano, Veneetsia, Bergamo, Parma ja Modena. Karantiini rakendavad politsei, päästeteenistused ja vajadusel ka relvajõud. Karantiini rikkuvaid inimesi ähvardab paarisaja eurone rahatrahv või  kuni kolmekuune vanglakaristus. Suured piirangud kehtestati ka mujal Itaalias. Nii näeb määrus ette kõigi avalike ürituste keelamist ning ka kinode, teatrite, spordisaalide ja klubide sulgemist. Samas rongi- ja lennuliiklust ei peatada.

"Me võidame selle lahingu, kui kodanikud suhtuvad sellesse vastutustundlikult ja muudavad oma eluviisi," rõhutas Itaalia kodanikukaitseagentuuri juht Angelo Borrelli.

Islandi valitsus kuulutas laupäeval riigis välja erakorralise olukorra. Ka USA New Yorgi osariigis kuulutati välja hädaolukord.  

USA-s California rannikul ei lubatud sadamasse suurt ristluslaeva Grand Princess, mille pardal on 3500 inimest. Neist 21 diagnoositi koroonaviirus. Pühapäeval sai laev loa sõita esmaspäeval Oaklandi sadamasse.

Ristluslaev Grand Princess Foto: Reuters/Scanpix

Rootsi tuntud epidemioloog, professor Joacim Rocklöv hoiatas agentuurile TT antud intervjuus, et kuna selle viiruse jaoks puudub immuunsus ja ravim, siis kestab levik pikka aega ning puudutab suurt osa Rootsi elanikest.  Rocklövi sõnul puudub praegu viiruse levikust selge ülevaade ning nakatunuid on tegelikult registreeritutest rohkem. 

Tšehhi valitsus otsustas, et kõik Itaaliast kodumaale tagasi saabuvad elanikud peavad kohustuslikus korras jääma karantiini. Kes seda ei tee, seda ootab suur rahatrahv, mille suurus võib ületada 100 000 eurot. Praegu viibib Itaalias 16 500 tšehhi. 

Väljaspool Mandri-Hiinat on uut tüüpi koroonaviiruse tagajärjel surnud 704 inimest. Neist 366 Itaalias, 194 Iraanis, 50 Lõuna-Koreas,19 USAs, 17 Hispaanias, 16 Prantsusmaal, kuus Jaapanis ja kolm Hollandis.

Iraanis suri 68aastane välisministri nõunik ja endine abivälisminister Hossein Shekholeslam, vahendab agentuur IRNA. Prantsusmaal aga viibib üks parlamendisaadik, kelle nime ei nimetata, kriitilises seisus haiglas. Laupäeval tuli teade veel teise Prantsusmaa rahvasaadiku haigestumisest.

Haigusjuhtumeid on juba 104 riigis. Väljaspool Mandri-Hiinat on suuremad haiguskolded Lõuna-Koreas, Itaalias, Iraanis ja Jaapanis. Kokku on Mandri-Hiinas diagnoositud 80 700 ja väljaspool seda ligi 29 000 haigusjuhtumit. Tervenenud on seni ligi 61 000 inimest.

Meedik Hiinas Wuhani linnas patsiendilt analüüsi võtmas. Pilt on tehtud 5. märtsil. Foto: AFP/Scanpix

Väljaspool Mandri-Hiinat on enim on nakatunuid Itaalias - 7375, järgnevad Lõuna-Korea 7313, Iraan 6556, Jaapan 1198 (neist 696 olid Yokohama sadamas seisnud ristluslaeva Diamond Princess reisijad), Prantsusmaa 1126, Saksamaa 1018, Hispaania 613, USA 464, Šveits 337, Suurbritannia 273, Holland 265, Rootsi 203, Belgia 200, Norra 172, Singapur 150, Hongkong 114 ja Austria 104 haigusjuhtumiga. Taanis on 35, Soomes 24 ja Venemaal 17 haigusjuhtumit. 

Uute riikidena lisandusid reedel Kamerun, Vatikan, Bhutan, Togo, Serbia ja Slovakkia, laupäeval Costa Rica, Colombia, Malta ja Paraguay ning pühapäeval Moldova, Bulgaaria ja Maldiivid.

Vatikani pressiesindaja Matteo Bruni sõnul avastati sealne haigusjuhtum juba neljapäeval ning Vatikani kliinikutes alustati ulatuslikku desinfitseerimist. Bhutan keelustas kõigi turistide sissesõidu riiki.

USA kongress eraldas võitluseks koroonaviirusega 8,3 miljardit dollarit.

USA terviseekspertide hinnangul on uue koroonaviiruse põhjustatud haiguse Covid-19 suremusprotsent algselt arvatust väiksem ehk vahemikus 0,1 - 1 protsenti, ütles USA asetervishoiuminister Brett Giroir. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on hinnanud suremuseks kaks kuni viis protsenti.

Maailma lennundussektor võib sel aastal uue koroonaviiruse leviku tõttu kaotada 113 miljardit dollarit käivet, hoiatas eile rahvusvaheline lennutranspordiliit (IATA). Paar nädalat tagasi arvas IATA, et langus on vaid 29,3 miljardit dollarit.

Euroopa Parlamendi järgmise nädala istung toimub koroonaviiruse tõttu Strasbourg´i asemel Brüsselis, teatas neljapäeval parlamendi esimees David Sassoli.