Enam pannakse proviisori sõnul rõhku immuunsüsteemi tugevdamisele. Foto: Tbel Abuseridze / Unsplash
Nipid
10. märts 2020, 11:31

APTEEKRID: maskid on otsas, uus kaup peaks tulema aprillis (1)

Möödunud nädalal kirjutas Õhtuleht, et apteegid ja ehituspoed on näomaskidest tühjaks ostetud. Milline on apteekides seis aga desinfitseerimisvahendite ning muude viirushaiguseid ennetavate või leevendavate preparaatidega ja kas ka nende ostmine on tõusnud? Et saime vihje ka kallinenud Cutasepti kohta, uurisime olukorda apteekide esindajatelt.

Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum tunnistab, et tarnijatel on tellimuste täitmisega tõepoolest probleeme nii maskide kui ka käte desinfitseerimisvahendite puhul. „Kuna viirushaiguste ennetamisel on kõige enam kasu käte hügieenist, siis seetõttu ostetakse desinfitseerimisvahendite kõrval rohkem ka seepe ning käte nahka taastavaid kreeme,“ sõnab Rogenbaum ning lisab, et samas uuritakse apteekritelt palju, mida lisaks käte hügieeni eest hoolitsemisele ülemiste hingamisteede viiruste ennetamiseks veel ära saaks teha.

Enam pannakse proviisori sõnul rõhku immuunsüsteemi tugevdamisele D-vitamiini, C-vitamiini, aga ka tsinki sisaldavate preparaatide näol. „Tavalisest enam ostetakse ka viiruseid isoleerivaid ninaspreisid, mis aitavad organismil viirustest vabaneda, enne kui need paljuneda jõuavad (näiteks AgoVirax, Humer Stop Virus),“ täpsustab Rogenbaum, et kõige kindlam on spreid kasutada kohe, kui inimene on kokku puutunud mõnd viirust põdeva inimesega, samuti siis, kui ta on viirushaiguste perioodil sunnitud viibima kohtades, mida kasutavad päeva jooksul paljud inimesed. „Ka nina loputamisest meresoolalahusega on kindlasti kasu.“

Mõistagi mõeldakse rohkem ka sellele, mis peaks kodus olemas olema, juhuks kui tõesti haigestutakse. „Seetõttu ostetakse rohkem ka termomeetreid, inhalaatoreid ning ka palavikku alandavaid ravimeid, millest on abi nii pea-, kurgu-, kõrva- kui ka liigese- ja lihasvalude korral.

Lisaks küsitakse apteekides rohkem ka preparaate, mida kasutatakse kurguvalu ja köha esinemisel alates imemistablettidest ning lõpetades sinepiplaastrite, teesegude, spreide, lahustuvate tablettide ja siirupitega ning teiste ülemiste hingamisteede viirushaiguste korral kasutatavate ravimitega.“

Seda, et kaitsemaskid on apteekidest ja hulgimüügist otsa saanud, kinnitab ka Benu apteeke omava Tamro Eesti tegevjuhi kohusetäitja ja ostuosakonna juht Tanel Kuusmann. „Meie tavapärastel varustajatel ei ole hetkel täiendavaid koguseid pakkuda. Uut kaupa on hetkel lubatud aprillis, samuti tegeleme aktiivselt ka teiste võimalike tarneallikate leidmisega,“ täpsustab Kuusmann.

Lisaks maskidele on Benu apteekides teatud kättesaadavusprobleeme tekkinud ka desinfitseerivate vahenditega, sealhulgas Cutaseptidega. Seoses suurenenud nõudlusega Tamro Cutasepti väljamüügihindades muudatusi teinud ei ole. Ka Kuusmaann rõhutab, et desinfitseerivad vahendid on mõeldud täiendavaks kaitseks. „Kõige olulisem on korralik, minimaalselt 20 sekundit kestev käte pesu seebi ja sooja veega.“

Südameapteegi turundus- ja kommunikatsioonijuht Merle Väli sõnab, et kui võtta võrdluseks käesoleva aasta veebruarikuu ja eelmise aasta sama periood, siis viirushaiguste sümptomaatiliste ravimite ja immuunsust tugevdavate preparaatide müük oluliselt muutunud ei ole ehk müügitõus on hooajast lähtuvalt tavapärane.

„Kui juba palju räägitud näomaskide ja antiseptikumide defitsiit välja arvata, on muud viirushaiguste profülaktikaks ja sümptomaatiliseks raviks sobivad tooted enamjaolt apteekides olemas.“ Cutasept on Südameapteegi apteekides tänaseks samuti otsas, kuid selle hinnatõusu ei oska Väli kommenteerida. „Meil müüdi seda tavapärase hinnaga kuni toote lõppemiseni.“

Väli soovitusel võiks haiguste kõrgperioodil igas koduapteegis aegsasti olemas olla:

  • valuvaigistid (paratsetamool, ibuprofeen)
  • termomeeter
  • immuunsust tugevdavad preparaadid (liposoomne C-vitamiin, D-vitamiin, tsink, probiootikumid)
  • köha, nohu ja kurguvalu leevendavad preparaadid
  • ravimtaimeteed (salvei, põdrasammal, nõmm-liivatee)
  • pabersalvrätikud
  • desinfitseeriv vahend

Seda, millises apteegis on üht või teist toodet saada või kui palju tooted maksavad, saab vaadata aadressilt www.raviminfo.ee.