TEISE TASEME TORMIHOIATUS | Milliseid toiduaineid ja esmatarbekaupu koju varuda? (19)
Päästeameti soovituslik nädalane varu sisaldab järgmist:
- 21 l joogivett
- pakisupid/püreepulbrid
- purgisupid ja -road
- kuivained, kuivikud
- liha-, kaunvilja-, puu- ja juurviljakonservid
- maiustused (kommid, küpsised, halvaa jmt)
- imikutoit
- taskulamp ja varupatareid
- esmaabitarbed ja sulle olulised ravimid
- patareide/aku pealt töötav raadio
- akupank mobiilsete seadmete laadimiseks
- küünlad ja tikud
- priimus – vee soojendamiseks, toidu valmistamiseks
- niisked hügieenilapid
- sularaha
Joogivesi
Arvestuslikult peaks varuma 3 liitrit joogivett inimese kohta ööpäevas. Organismi veevajadus on 28–35 ml kehakaalu kilogrammi kohta, mis omakorda sõltub vanusest, töö ja tegevuse iseloomust, tervislikust seisundist, ümbritsevast kliimast, suurenenud higistamisest (kuum ilm, raske kehaline töö) ja suurenenud soolatarbimisest.
Toiduvaru
Täiskasvanute toiduks on soovitatav varuda:
- erinevaid konserve (kala- , liha-, kaunvilja-, puu- ja juurviljakonservid);
- pakisupid, püreepulbrid ja helbed, mida on kerge valmistada;
- valmis makaroni-, köögivilja-, teravilja- või kaunviljaroad lihaga, et toit oleks tarbitav nii kuumutatuna kui ka kuumutamata;
- teraviljatooted (kuivikleib, soolase või neutraalse maitsega küpsised);
- süsivesikuterikkad toiduained (nt magusad küpsised, karamell, kuivatatud puuviljad, halvaa, kondenspiim).
Väikelaste tarbeks soovitatakse varuda rinnapiimaasendaja pulbrit (jätkupiimapulber), mis katab terve imiku päevase piimavajaduse.
Lisaks võiks väikelaste toiduvarusse kuuluda:
- teraviljatooted, mida on kerge valmistada;
- püreepulbrid ja helbed, mida on kerge valmistada;
- valmis roog väikelastele lihaga, et toit oleks tarbitav nii kuumutatuna kui ka kuumutamata;
- lisanduva teraviljatootena põhiroale neutraalse maitsega küpsised;
- süsivesikuterikkad tooted (nt magusad küpsised, kohvikoor, kondenspiim, marmelaad), mis ei sisalda säilitusaineid ja teisi väikelastele sobimatuid lisaaineid;
- vajalikus koguses pakendatud nõuetekohast vett.
Toidu varumise põhimõtted:
- Toit peab olema ohutu ja kvaliteetne tarbimiseks.
- Toidukaup peaks olema pakendatud.
- Toit peaks olema avatuna tarbitav ühe ööpäeva jooksul.
- Toit peaks olema säilitatav temperatuuril 0°…+25° C, ning toode peab lühiajaliselt taluma temperatuuri -30°…+40°C. Toidu eeldatavad säilitustingimused toatemperatuuril on olulised toidu ohutuse tagamiseks ning toidukauba pikaajaliseks säilitamiseks.
- Toidu säilivusaeg võiks olla vähemalt 6 kuud.
- Eelistatud on kuivtoit koduseks toiduvalmistamiseks. Toidu pakend võiks olla piisavalt tugev, mugav käsitseda, säilitada.
- Valida tuleks toit, mida su pere sööb.
- Mõtle toiduvalmistamisele ilma elektri ja küttekoldeta (priimus)!
Allikas: rescue.ee
Koduapteek
Koduapteegis võiks Südameapteegi turundus- ja kommunikatsioonijuht Merle Väli soovitusel olemas olla:
- valuvaigistid (paratsetamool, ibuprofeen)
- termomeeter
- immuunsust tugevdavad preparaadid (liposoomne C-vitamiin, D-vitamiin, tsink, probiootikumid)
- köha, nohu ja kurguvalu leevendavad preparaadid
- ravimtaimeteed (salvei, põdrasammal, nõmm-liivatee)
- pabersalvrätikud
- desinfitseeriv vahend.
Vaata lisaks Nipiraamatu, Fitlapi ja Coopi koostöös valminud kriisivaru tutvustavat videot:
Kommentaarid