Heidi Plumberg on edukas ettevõtja ja nelja lapse ema, kes viimased 17 aastat on töötanud kodukontoris. Foto: erakogu
Inimesed
19. märts 2020, 16:40

17 AASTAT KODUKONTORIS | Ettevõtja ja nelja lapse ema Heidi Plumberg: kodukontori kõige olulisem osa on distsipliin! (1)

Arvestades seda, mis praegu maailmas ning Eestis toimub, on need ettevõtted, kes seda vähegi lubada saavad, oma töötajad kodukontorisse suunanud. Olukorra teeb aga keerulisemaks see, et kodus on ju ka abikaasa ning lapsed. Kuidas edukalt tööd teha ja seda nõnda, et sa reaalselt ka süveneda suudaks ning töö tegemine ei kannataks? Nõu annab 17 aastat kodukontorit praktiseerinud ettevõtja ja nelja lapse ema Heidi Plumberg. 

Töökorralduse efektiivseks toimimiseks pea silmas järgmist: 

  • Loo endale koju mõnus nurk, kus on hea tööd teha. Ümbritse see asjadega, mis on sulle olulised (pildid, lilled, markerid). Vajadusel nihuta tuba ringi. Kui võimalik, koli koosolekute või süvenemist vajavate ülesannete ajaks ruumi, kus saad ilusti ukse sulgeda.
  • Loo selge hommikurutiin. Ärka hommikul ikka samal ajal, nagu läheksid kontorisse. Otse voodist arvuti ette hüpates ei ole sa korralikult üles ärganud ja töö kvaliteet kannatab. Enne tööülesannete juurde asumist võimle, loe midagi head, täida tänulikkuse päevikut, mediteeri ning söö ka korralik hommikusöök.
  • Vaheta riided! Kodukontoris olles tunned kindlasti kiusatust kõike koduriietega teki all teha, kuid kui tahad olla produktiivne, siis kindlasti vaheta riided ära. Sa ei pea olema samade riietega, millega kontoris käiksid, kuid riiete vahetamisega saab aju signaali, et oled nüüd tööl.
  • Kasuta tegevuste ülesmärkimiseks kalendrit. Google'i kalender või füüsilisel kujul märkmik aitavad sul oma eesmärkidel silma peal hoida.
  • Ära unusta, et kodukontori kõige olulisem osa on distsipliin. Sul tuleb nii endale kui ka oma perele selgeks teha, millal on tööaeg ja millal vaba aeg. Võimalusel jaga lastega tegelemist elukaaslase/abikaasaga. Kui näiteks isal on tähtsamad ülesanded/koosolekud, siis on lapsed ühes toas emaga või siis vastupidi. Kui oled üksi, saavad lapsed oluliste veebikohtumiste või -kõnede ajal ka multifilme vaadata. Kui see ei ole ainus tegevus, mida lapsed teevad, siis on nende televiisori ette suunamine okei. Vajadusel suuna suuremad lapsed väiksemate eest hoolitsema ja korda pidama.
  • Jälgi oma päevaplaani. Ära tegele muude asjadega tööpäeva ajal. Koristamine ja pesu pesemine tunduvad küll ahvatlevad, aga see rikub töö efektiivsust. Lisaks ära õhtuti enam arvutit ava. Kui tööpäev läbi, pane see kuskile eemale, mitte ära jäta lauale avatuna, et saaksid vahepeal e-kirju vmt vaadata. Kodukontoris võib jäädagi tööd tegema, seega muutub oluliseks oskus piiri pidada.