Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
23. märts 2021, 06:20

Tähtis teada! Aedniku kevadtööd, mida lähiajal ette võtta

Kevad on aednikul ikka kiireim aeg olnud. Kes sügisel kõigi asjadega ühele poole ei jõudnud, peab vajalikud tööd ära jõudma teha kevadel. Toomegi siinkohal pisikese spikri, mida aprillis-mais järgida.

TARBEAIAS
• Kes sügisel ei jõudnud, võiks kasvuhoone nüüd desinfitseerida väävlisuitsuga. Klaasid pesta õrnlilla kaaliumpermanganaadi lahusega ning tuua köögiviljadele värsket komposti. Vundamendil kasvava sambla saab eemaldada tugeva harjaga ja seejärel tuleb vundament üle pesta rohelise seebi lahusega.

• Köögiviljamaale võib lisada orgaanilist väetist. Kasvhoonesse või peenramaale saab külvata redist, hernest, peterselli, porgandit jm lühikese kasvuajaga köögivilju paarinädalase vahega. Samuti võib katteloori peale tõmmata rabarberile, saate varasema saagi.

• Väetada võib viljapuid. Selleks ei visata väetist mitte puutüve ümber ega maapinnale, vaid tehakse kangiga võra perimeetrile augud ning puistatakse väetis sinna sisse. Viljapuude tüvedelt ja vanadelt okstelt võib kareda kindaga maha kraapida ka sinna kasvanud samblikud, siis on kahjuritel vähem kohti, kuhu peituda. Ühtlasi võib tüvedele kinnitada liimivööd.

ILUAIAS
• Muru tahenedes on hea see üle riisuda, vajadusel õhustada ja kuivanud kulu kokku koguda. Kus vaja, saab teha muruparandusi ja kahjustatud kohale uue seemne külvata. Enne külvamist muld kobestatakse. Kui muru on väga tihe ja kinnitallatud, võib seda õhutada, kasutades kas spetsiaalset aeraatorit või ise aiahargiga murupinda täksida. Müügil on ka vastavad tallad. Pärast aereerimist võib maapinnale külvata peenikest liiva, see tagab aukudesse minnes pikemaajalise õhustuse. Samuti võiks muru pärast õhustamist väetada, ent seda mitte päikeselise ilmaga ega ka öökülmaohu ajal.

undefined Foto: Pixabay.com

• Kuni veel maa on niiske, kestab soodne istutamisaeg. Rajada saab hekke või täiendada kodust marjaaeda. Soodsamad istikud on paljasjuursed ehk ilma mullapallita, kuid nende istutamisel peab jälgima, et pakist võetud istikute õrnad juured päikese ja tuule käes ära ei kuivaks. Pakist välja – kohe mulda!

• Hea aeg on püsilillepeenrade korrastamiseks. Vanad kuivanud pealsed eemal­dada, haigustunnustega taimejäänused põletada. Okaspuudelt eemal­dada kinnastega rapsides vana pruunikstõmbunud varis ja ära lõigata pruunid taimeosad, mis võivad olla seenhaigustega nakatunud. Neid ärge visake kompostikasti, vaid põletage või hävitage muul moel.

• Taim tahab ikka valguse poole kasvada, seepärast ei maksa pikalt jääda ootama ka talveks mahapainutatud roni­rooside ülessidumisega, sest taimedel on tänavuse sooja talve järel tugev kasvukihk sees. Vastasel juhul hakkab taim kasvatama rohkesti pikki püstisi võrseid, mis sel aastal ei õitse. Roosid tahavad kindlasti ka väetist!

• Öökülmaohu möödumisel võib maha panna külmaõrnad sibullilled – gladioolid, daaliad jt. Vajadusel kaitse neid öise jaheduse eest mitmekordse kattelooriga.

• Pärast talveperioodi on mõistlik üle vaadata aiatehnika. Robotniiduki akud peavad olema laetud terve talve jooksul, masin kindlasti puhastatud ning enne uue hooaja algust tuleks ära vahetada terad. Samuti võiks üle vaadata bensiinimootoriga muruniidukid, teritada terad, vahetada õli (kui see sügisel tegemata jäi), vajadusel puhastada küünal ja valada kanistrisse värske bensiin.