Kokku kuumutatud kilekottidest korv.Foto: Laura Karro
Tee ise
30. jaanuar 2021, 11:39

10 geniaalset soovitust, mida meisterdada tühjadest pakenditest

Tänapäeval tuleb praktiliselt kogu toidukraam koju pakendis. Parim lahendus pakendeid vähendada oleks osta oma toidukraam turult ja enda kaasa võetud nõudesse, aga kui koju ikkagi koguneb plastkarpe, valmistab nutikas neist midagi kasulikku.

Nukumajja uus mööbel

Kõiksugused karbid, topsid, pudelid ja korgid on ideaalne toormaterjal nukumajja mööbli valmistamiseks. Lõika plast parajaks ja kaunista ning uus laud või voodi ongi valmis.

Õhuke plastist singikarp on näiteks hea nukuvoodipõhjaks. Selleks eemalda karbilt kaas, lisa põhja külge neli pudelikorki jalgadeks ja pane poroloonitükk madratsiks. Kui kogud kokku neli karpi ja need omavahel ühendad, saad ehitada suisa diivani.

Tetrapakist saab tugitooli, jogurtitopsist laua või pingi, seenekarbist ja grilltikkudest riidekapi. Karpide pluss on, et neid saab lihtsasti lõigata, akrüülidega värvida ja kleepida üle paberite või kangatükkidega. Võimalused nukumaja sisustada on lõputud!

Karbist kasvulava taimedele

Kaanega tomati- või šampinjonitopsid on ideaalsed väikesed kasvuhooned aknalauale, kui on vaja taimi ette kasvatada.

Ettekasvatamiseks täida karp mullaga, külva seemned, kata kaanega, kuhu tee õhuaugud (kui neid juba pole) ja aseta karp aknalauale. Kui taimed on juba suuremad, pikeeri nad eraldi väikestesse kohvi- või vahukoore tetrapakkidesse. Praktilised taimetopsid saad, kui avad karpide pealmise kokku volditud osa ja lõikad vajadusel serva ära. Taimekasti pannes eemalda karp ja aseta taim koos mullapalliga istutuskasti.

100 asja leivakotist

Muidugi võiks osta leivatooteid kohaliku pagari käest otse enda riidest- või paberkotti, aga paljudel meist ikka pagarikoda nurga taga on? Tavapoest saad leiva-saia-sepikuga paratamatult kaasa ka värvilise kilepakendi.

Kilest heegelnöör

Kilest saad edukalt teha näputöömaterjali, mida kasutada heegeldamiseks. Selleks lõika kilekott spiraalselt liikudes pikaks ribaks. Seo kileribade otsad kokku ja keri rulli – tulemuseks on veekindel ja üpris tugev töömaterjal. Sellisest paelast võid heegeldada vaiba, sisutus- või poekorvi, joogamati sanga, koti või hoopis lillekujulised kõrvarõngad. Kileribasid võib kasutada ka hüppenööri punumiseks.

Kilest kangas

Lahtilõigatud kilekotte üksteise peale ladudes ja triikrauaga kokku „kleepides“ saad paksema kile, millest tavalise õmblusmasinaga vuristada kokku poekotte või sisustuskorve, rahakotti või lillepotti, aga võid seda ka hoopis lauamatina kasutada.

Kanga tegemiseks lõika või tõmba kotid külgedest lahti ja laota mitmekordselt küpsetuspaberile ning kata teise küpsetuspaberiga. Triigi kilekihid omavahel kokku kuuma triikrauaga.

Toreda mustri saad kilekangale, kui paned kahe-kolme piimvalge hommikusöögihelveste kile vahele leivakottidelt lõigatud värvilisi ribasid.

Plastkaanest võtmehoidja või kaelakee

Rabedad plastkaaned, mis katavad tavaliselt torte ja kooke, on just õige materjal meisterdamiseks. Kuumusega kolm korda kokku tõmbav materjal sobib nii võtmehoidjaks kui ka ehete tegemiseks.

Kahanevast palstikust võtmehoidja. Foto: Laura Karro

Valmista kaunistust nii:

  • Lõika plastist nr 6 välja sobiv kujund. Pea meeles, et see kahaneb umbes kolmandiku.
  • Kaunista plasti markeritega, augusta üks nurk augurauaga.
  • Pane kujund küpsetuspaberil 120kraadisesse ahju ja vaata, kuidas see kuumaga kõigepealt kortsu tõmbub, seejärel jälle siledaks vajub. See ongi märguanne plastitüki ahjust väljavõtmiseks.
  • Pane rõngas läbi aasa ja ongi kaunistus valmis.

Termokarbist täiesti oma templipadi

Toidukoha lõunapakkumist kaasa ostes saad selle suure tõenäosusega valges pehme struktuuriga karbis, mis võtab prügikastis palju ruumi. Samas on see plast hea materjal templite tegemiseks või ribadeks lõigatuna siltidena taimehakatiste märkimiseks.

Templi tegemiseks lõika toidukarbilt kaas maha ja joonista plastile pliiatsiga sobiv muster, mis jääb paberile negatiivina. Tõmba sellele värvikiht peale, suru tempel paberile ja lase kuivada. Võid lõigata sobivad kujundid templite jaoks ka välja.

Karbi alumine osa on hea sahtli organisaator väikestele asjadele nagu kustutuskummid ja kirjaklambrid.

Kasuta karpe vormidena

Huvitava kujuga plastkarbid pane tühjaks saanuna aegsasti kõrvale, sest need on parimad betoonist sisustuselementide tegemiseks.

  • Küünlajala tegemiseks vala veega segatud tsement tühja jogurtitopsi ja jäta kuivama.
  • Lille- või pliiatsitopsi tegemiseks tuleb suurema anuma sisse sättida ka väiksem, näiteks plastist joogitops. Täida viimane liiva või kividega ja fikseeri maalriteibiga. Täida ümbritsev tsemendiseguga ja jäta kuivama.
  • Valmis nõudelt rebi plastosad ära ja vajadusel lihvi vorm üle. Saad kasutada ka erinevat värvi tsemendisegusid.
Jogurtitopsidesse valatud nõud. Foto: Laura Karro

Tetra- või tatrapakk?

Tetrapakendeid on nii mahla- kui ka piimajoojate kodus kindlasti küll ja veel. Puhtaks pestuna saab need viia pakendiprügisse, aga oma hea vormiga sobiksid need ka sahvrisse korda looma.

Lase puhtaks pestud tetrapakil korralikult kuivada ja kata siis akrüülvärvidega. Kleebi kuivanud pakile silt ja täida pakk mõne kuivaine, näiteks riisi, tatra, kinoa, hirsi või kuskussiga.

Hakklihakarpidega kord majja

Loo sahtlitesse sõjaväeline kord, kasutades tühje plastkarpe. Neid saad rakendada nii külmiku köögivilja- kui ka kuivainesahtlis või hoopis pudi-padi sortimisel.

Plastkarpidest sahtli organisaatorid. Foto: Laura Karro

Muuda plastkarbid ilusamaks nii:

  • Puhasta ja kuivata karbid.
  • Tõmba karpidele pintsliga PVA-liimi ja kata need rebitud paberitükkidega.
  • Tee sahtel puhtaks ja laota karbid sahtlipõhja. Proovi karpe sättida nii, et need sobituksid sahtlisse täpselt, siis ei uju need sahtlit liigutades minema.

Ka nii saab!
Valminud karpe saad kasutada ka näiteks vannitoa segaduse likvideerimiseks, pannes karbid nurka rippuma. Selleks tee tugevamate plastkarpide ülaserva igasse nurka auk. Augusta ka karbi põhi vee äravooluks. Aja kaks nöörijuppi läbi aukude ja pane karp rippuma. Kahekordse korvsüsteemi tegemiseks lisa teine augustatud karp nööridega esimese külge.

Hea teada!
PVA ja paberiga kaunistatud karpe ära külmikus ja vannitoas kasuta.

Puuviljavõrgust käsn kööki

Võrguga ümbritsetud puu- või köögiviljakomplektid on tihti odavamad, aga pakendina tuleb koju kaasa võrk. Ole mureta, selle saab ära kasutada nõude küürimisel.

Puuviljavõrgust õmmeldud käsn. Foto: Laura Karro

Õmble võrgust pesukäsn nii:

  • Puuviljakotti avades ära rebi võrku katki, vaid ava see ettevaatlikult. Lõika võrgu küljest ära sildid.
  • Voldi võrk korralikult kandiliselt kokku nii, et lahtised osad jääksid sissepoole peitu.
  • Õmble võrk paksema niidi või lõngaga sämppistetega kokku ja peida lõngaots töö sisse. Parima tulemuse saamiseks õmble selliselt kokku mitu erinevat võrku.

Ketšupipudelist laadimispunkt nutifonile

Ketšupi- või sinepipudelite puhul kulub küll aega, et need tühjaks saaks, aga seejärel saab neid juba mitmeks otstarbeks kasutada.

  • Pliiatsi- või kruvikeerajate hoidmise topsi tegemiseks puhasta pudel, lõika kaelaosa maha, ja ongi valmis.

  • Telefonile laadimispunkti tegemiseks lõika puhtal pudelil maha kael, põhjaosa esimene külg lõika madalamaks, tagumine jäta kõrgemaks ja lõika ülemisse otsa piisavalt suur ümar avaus, et laadija ots sealt läbi mahuks. Kaunista laadimiskeskus nii, et see sulanduks su seinaga. Pista telefon pudeli põhja ja laadija seina.

Nii ei vedele laadija või telefon siin-seal, vaid laeb alati kindlas kohas pistikus. Võid laadimiskeskuse seinale kinnitada näiteks kahepoolse teibiga.