Joogivesi peab olema tarbimiseks ohutu ja ka tajutavate omaduste poolest vastuvõetav.Foto: Kaboompics.com / Pexels
Nipid
18. jaanuar 2021, 06:08

Lugeja küsib: mida teha, kui kraaniveel on ebameeldiv lõhn ja maitse?

Nipiraamatule on kirja saatnud Merle Raplamaalt, kes küsib: „Oleme hädas oma kaevuveega, mille analüüsid on küll korras, kuid vett sellegipoolest juua ei taha. Nimelt on veel ebameeldiv maitse ja lõhn. Millised on võimalused vesi joodavaks muuta?“

Vastab Erkki Peikolainen, Schöttli Keskkonnatehnika veetehnoloog

Joogivesi peab olema tarbimiseks ohutu ja ka tajutavate omaduste poolest vastuvõetav. Kui kaevuveele on tehtud peamiste kvaliteedinäitajate analüüs ja need vastavad nõuetele, kuid vee maitseomadused on kehvad, vajab vesi ikkagi täiendavat puhastamist.

Aktiivsöefilter puhastab vee

Paratamatult on inimeste maitse- ja haistmismeeled erineva teravusega, kuid siiski ei tohiks vee maitse või lõhn saada takistuseks selle tarbimisel. Aktiivsöe kasutamine on üks levinumaid viise erinevate lõhna ja maitset tekitavate ainete eraldamiseks joogiveest. Aktiivsöe poorne struktuur ja suur eripind on võimelised absorbeerima endasse palju erinevaid aineid, sealhulgas raskmetalle, sünteetilisi orgaanilisi ühendeid, pestitsiide, ravimijääke, süsivesinikke ja vees lahustumatuid osakesi. 

Samuti eraldab aktiivsüsi veest trihalometaane, mis tekivad kõrvalproduktina sellistes veevärkides, kus joogivett desinfitseeritakse klooriühenditega. Trihalometaanid on kantserogeensed ja seetõttu suurendavad vähiriski nendega saastunud vee pikaajalisel tarbimisel.

Milline filter valida?

Filtrites kasutatav aktiivsüsi on erineval kujul: graanulite, pulbri ja plokina. Kui granuleeritud filtrimaterjali puhul on veevool suurem, siis plokkfiltri filtreerimistihedus ja seega puhastusefekt on palju parem, kuid veevool väike. 

Joogivee lõhna ja maitse parandamiseks on tavaliselt piisav, kui paigaldada aktiivsöe plokkfilter kraani alla, kust võetakse joogivett. Köögikraanile saab lisaks panna ka allikavee omadustega joogipunkti ehk väikese lisakraani joogiveele. Nii pääsed pudelivee ostmisest. Filtri läbinud vett saab kohe kasutada joomiseks ja toidu valmistamiseks. 

Kui söega soovitakse töödelda kogu elamu või korteri majapidamisvesi, on odavam paigaldada granuleeritud aktiivsöega filter hoone veesisendile.