Foto: Erki Pärnaku
Nipid
8. aprill 2020, 08:40

SUUR ÜLEVAADE: kust saab tellida toidukaupa koju?

Eriolukorra ja liikumispiirangute algusest saab täis juba neli nädalat. Varudki on kodudest juba otsa saanud ning paljud on jõudnud juba pettuda ka suurpoodide kullerteenustes. Ent kõik pole siiski nii dramaatiline, sest Eestis on hulk viise, kuidas kodust lahkumata toit tuppa saada.

Neli suurt:

Üks suurim toidukaupade kullerteenuse pakkuja on Selver, kes veab kaupa Harjumaal, Tartus ja Pärnus. Suvalisel hetkel nende veebilehelt vabu aegu vaadates pole aga lootustki näkkamisele. Aegu broneeritakse seal poolteist nädalat ette. Teadjamad väidavad, et kui öösel eSelveri keskkond avada, siis võib sealt mõne vaba aja veel napsata.

Barbora toob Harjumaal toidu kohale Maximast. Neil pole samuti vabu aegu niisama saada. Neid saab broneerida viis päeva ette juhul, kui südaööl Barbora veebileht avada. Ehkki veeb on neil sel ajal pahatihti ülekoormatud, võib hea kannatuse korral siiski löögile pääseda.

Coopi kojutellimise järjekord on umbes nädal, kui tellida varakult, näiteks hommikul kell 7. Toidukaupu saab tellida ka pakiautomaati, kuid sinna löögile pääseda on üritajate sõnul täiesti võimatu.

Ka Prisma on hakanud kojuveo teenust pakkuma nii Tallinnas kui Tartus. Tarneaegu on vähe ning needki on pidevalt kinni. Broneerida peaks saama nädal ette. Kojuvedu teeb Tallinnas kaks poodi ja Tartus üks pood. Küll aga on võimalik paluda mõnel oma kodule lähemal oleval Prismal komplekteerida enda soovitud toidukorv ning sellele siis ise järele minna.

Kõik suured toidukauplused ütlevad, et kullerid saavad hästi hakkama, kuid pudelikaelaks on komplekteerimine. Sellest saad pikemalt lugeda Õhtulehest.

Kust siis veel süüa saab?

Astri.ee pakub kõike toidukaupadest elektroonikani. Toidukaupu tuuakse arvukatest kohtadest, näiteks Balti jaama turg, Biomarket, Härjapea talupood, Kalev, Juustukuningad, Taluturg. Samuti saab sealt tellida vajaliku toidu lemmikloomale. Tallinnas maksab kojuvedu 6.90 eurot ja Tallinna lähiümbruses 9.90 eurot. Kohale saab toidu hiljemalt järgmiseks päevaks.

Bolt Food – ehkki peamiselt valmistoidu transpordile keskendunud äpp on kriisiajal hakanud pakkuma ka toiduaineid. Toovad kaupu Biomarketist, Westmani ärist, Solarise toidupoest, mitmetest Selveritest, Stockmannist, lisaks lihatooteid Matsimokast ja marju No Bananas'est. Transpordi hind sõltub kaugusest, ent kohale tuuakse kraam Tallinna ja selle lähiümbruse kodudesse. Aega kulub kuni kaks tundi.

Food Mood pakub küllaltki esinduslikku valikut toiduainetest ja esmatarbevahenditest. Kaupu saab tellida kodudesse Tallinnas, Tallinna lähiümbruses, Tartus ja Viljandis ning kohale lubatakse vajalik kraam tuua 2–3 päevaga. Tarne on tasuta, kui ostu kogusumma on 50 eurot. Muidu tuleb transpordi eest tasuda 4.50 eurot.

French Gourmand on keskendunud peamiselt gurmeekaupadele, kuid valikust leiab ka argisemaid toiduaineid. Kaupa tuuakse kohale üle Eesti. Kui Tallinnas toimub transport iga päev ning täna tellitud kauba saad homme kätte, siis väljaspool pealinna on eri piirkondades tarnegraafikud. Alates 30 eurost on kaupade kojutoomine tasuta, väiksema tellimuse puhul tuleb maksta 5 eurot.

Fruit Xpress'ist saab Tallinnas ja lähiümbruses toidu kätte juba samal päeval. Kuigi kaubavalik pole seal ehk nii suur kui tavapoes, siis eriti värske on sealne puu- ja juurvili. Plusspunkte saavad ka selle eest, et kaup tuuakse koju suurtes pappkastides ja ilma liigsete plastikkottideta. Tarne on tasuta, kui ostu kogusumma on 59 eurot. Muidu tuleb transpordi eest välja käia 4.90 eurot. Ostukorvi miinimumsumma on 30 eurot.

Gemoss hakkas hiljuti pakkuma eraisikutele võimalust koju toidukaupu tellida. Kui plaanis on pereringis pidulaud kokku panna, tasub kindlasti sinna e-poodi vaadata, sest nad pakuvad muu hulgas ka erinevaid korvikesi ning muid pagari- ja kondiitritooteid. Üldjuhul saab enne kella 15 tehtud tellimuse kätte järgmisel päeval pakiautomaadist. Üksikutel juhtudel võib tarneaeg pikeneda kuni kolm päeva, sellest teavitatakse klienti eraldi meili või telefoni teel. Võimalik on tellida ka otse koju, kuid selleks tuleb klienditeenindusega eraldi ühendust võtta. 

Omniva pakiautomaati saab kauba tellida 3.98 euro eest. Kui summa on suurem kui 70 eurot, on transport tasuta. Kulleriga kojuveo hind 6.99 eurot. Tasuta tuuakse Tallinnas ja Harjumaal koju siis, kui ostusumma on suurem kui 70 eurot. Mujal Eestis peab summa ületama 150 eurot.

Hulkur rändostleja hakkas kriisiajal pakkuma toidukaupade kojuvedu kliendi soovitud poest nii Tallinnas kui Pärnus. Vajalikud asjad tuuakse kohale järgmisel päeval. Hinnastamine võtab arvesse poodide arvu, kuhu kulleri saadad: kui palud tal käia ühes poes, on teenuse hind 5–15 eurot. Tellimusele lisandub 5 eurot, kui asud Tallinna äärelinnas (Viimsi, Peetri, Tabasalu, Laagri jne) ja Pärnu endistest linnapiiridest kuni 15 km. Teenuse hind kahe või enama poe korral on minimaalselt 8 eurot. Küll aga on suureks eeliseks see, et saad just neid asju, mida täpselt tahad – täidab ka kõige spetsiifilisemad tootesoovid.

Horeca on ka hiljuti kohanenud erakliendi vajadustega toidukaupu koju tellida. Valik on uskumatult suur. Kliente teenindatakse Tallinnas, Tartus, Pärnus (E, K, R), Rakveres (T, N, L) ja Haapsalu-Dirhami suunal (K, R). Tallinnas ja Tartus saab enne kella 12 tehtud tellimuse kätte samal päeval, hilisemad soovid rahuldatakse järgmisel päeval. Transpordi hind on 6 eurot. Kui ostukorvi kogusumma ületab 60 eurot, on transport tasuta.

Kaubamaja e-poest saadetakse toidukaupa Tallinna ja Harjumaa piires. Kulleri tasu on 2,99–3,99 eurot. Tellitud asjad tuuakse kohale ülejärgmisel päeval või kokkulepitud ajal. Samuti saab tellida asju pakiautomaati üle Eesti. Transpordi hind on sel juhul 2,99 eurot. Ostud kogusummaga 79 eurot toimetatakse pakiautomaati kohale tasuta. Pakiautomaati kohale jõuab esmaspäevast neljapäevani ostetud kaup ostu sooritamisele järgneval päeval, reedest pühapäevani ostetud kaup hiljemalt järgneval teisipäeval. Saaremaa ja Hiiumaa pakiautomaatidesse saabub pakk 3 tööpäeva jooksul.

Nopri talumeierei müüb lisaks piimasaadustele ka Mooska sinki ja talumune. Kliente teenindatakse Lõuna-Eestis kolm korda nädalas. Transport on tasuta, kuid minimaalne tellimuse summa on 25 eurot.

1) Kose – Võru linn – Väimela – Põlva linn – Mooste (E, K, R)
2) Vastseliina – Meremäe – Obinitsa – Orava – Värska – Mikitamäe – Räpina (E, K, R)
3) Ruusmäe – Haanja – Rõuge – Nursi – Sõmerpalu – Osula – Kanepi – Saverna (E, K, R)
4) Krabi – Mõniste – Varstu – Tsooru – Antsla – Uus-Antsla (ainult reedeti)
5) Kambja – Ülenurme – Tartu linn (T, N, L)

Pablo toidukuller pakub toidu- ja esmatarbekaupu. Samuti leiab sealt lemmikloomatoitu. Tellimuse täidavad nad samal päeval. Koju kohale viivad kaupu Tartus ja selle lähiümbruses ning Pärnus. Toidukauba kojuveo hind on 4,90 eurot Tartu linna piires ja Pärnus. Tartu lähiümbruses (Kõrveküla, Tüki, Ilmatsalu, Räni, Õssu, Märja, Lemmatsi, Tõrvandi, Ülenurme, Veibri ja Lohkva ja muud kohad kuni 15 km kaugusel Tasku Keskusest) lisandub hinnale 5 eurot.

Talukaup Express – nagu nimigi ütleb, müüakse peamiselt talukaupu, kuid pakutakse väikeses valikus ka muid toiduaineid. Kulleri tasu on 4.90 eurot. Tallinna piires ja eeslinnadesse toob tellitud kauba kohale kuller järgmisel päeval.

Taluturg – talukaubad ja muu toidukraam Eesti tootjatelt. Kuller toob tellitud kauba kontaktivabalt koju kätte. Tallinna linna piires on kulleri hind 4,20 eurot, Tartu linna piires 2,40 eurot, Pärnu endise linna piires 4,90 eurot ning üle Eesti 6 eurot (v.a saared). Kuni kella 15ni vastu võetud tellimused pannakse teele samal päeval, hilisemate ostude puhul päev hiljem.

Vitamiinikuller pakub laialdast valikut puu- ja köögivilju, aga müüvad ka teisi toiduaineid ja majapidamiskaupu. Tellitud asjad viiakse koju Tallinnas ja selle lähiümbruses, Keilas, Sauel, Pärnus ja Raplas. Pealinnas saab asjad kätte järgmisel päeval. Teistes linnades sõltub kokkuleppest. Kulleri tasu on 5 eurot. Kui ostu kogusumma ületab 55 eurot, saab transpordi tasuta.

Westmani äri Tallinna kesklinnas pakub toidu- ja esmatarbekaupu Tallinna piires. Tellida tuleb telefoni teel (660 4257, 660 5182), seega peab täpselt teadma ning kirjeldama, mida koju on vaja soetada. Kauba saab kätte üldjuhul samal päeval.

___________________________

Kel aga tõesti häda ja haigus käes, siis aitavad ka sotsiaaltöötajad. Näiteks Tallinn koostöös e-Selveriga annab e-pood kauba tellimisel eelisjärjekorra Tallinna linna hoolekandetöötajatele tellimuste esitamisel. Selleks on edastatud Selverile hooldustöötajate kontaktid ning nende tellimused komplekteeritakse esmajärjekorras. Nii saavad Tallinna linnaosade hallatavate asutuste koduteenuse osutajate hooldustöötajad tellida e-Selverist toidu- ja majapidamiskaupu koduteenuse klientidele koju. 

Samuti osutab Tallinn koostöös Stockmanni kaubamajaga eriolukorras abi kriitilise abivajadusega ja isolatsiooni jäänud linlastele, kes muul viisil poest toitu ei saa. Kauba eest tuleb ikka ise tasuda, kuid kohale toimetamine linna piires on tasuta.

Hea lugeja, jaga kommentaariumis oma soovitusi, kust saab tellida koju toidukaupu!