Pesakasti võib leida ka loodusest - aga miks mitte lisada veidi mugavusi. Foto: Sven Arbet
Kodu ja Aed
30. aprill 2021, 08:40

Lugu ilmus 2019. aasta märtsis Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Kutsu laululinnud õuele! Nüüd on viimane aeg panna lindudele üles pesakast

Nii mõnelegi linnuliigile kodu pakkumisega on juba hiljaks jäädud, sest nende pesitsusaeg on juba alanud. Osa linde on siiski veel saabumas ja neile pesakastide ülespanekuga tasub kiirustada.

Koduaeda tasub linde kindlasti meelitada, sest peale selle, et nad oma varahommikuse sädinaga tuju tõstavad, teevad nad aias ka üsna tõhusat kahjuritõrjet. Parim võimalus tiivuliste peibutamiseks on pesakast – tuleb vaid teha see sobivas suuruses ja õiget mõõtu pesaavaga just sellele linnuliigile, keda aias näha tahate.

Igaüks saab hakkama

Pesakasti ehitamine on kõigiti jõukohane ka neile, kes pole puutöös just kuigi kogenud: natuke hoolikat mõõtmist-saagimist ja puurimist-naelutamist ning valmis see ongi. Muidugi pole kindel, et kõik väljapakutud kastid ka pesitseja leiavad, aga proovida tasub – ehk peavad linnud just seda paika sobivaimaks.

Kes ise pole päris kindel, milline pesakast missugusele linnule sobiks, saab täpsete tööjooniste asjus loota internetile – pesakaste leiab sealt kõikvõimalikele lindudele alates kärbsenäpist ja lõpetades kakuga. Ohtralt eestikeelseid juhiseid on Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehel (eoy.ee)

Kohta vali hoolikalt

Pesakastile sobib poolvarjuline koht – kindlasti mitte otsese päikese käes, sest ülekuumenemine on linnupoegadele ohtlik. Kindlasti tuleks koduaeda pesakasti paigaldades mõelda, et kassid sellele ülearu lihtsalt ligi ei pääseks – juhust kasutamata ei jäta ka kõige laisem perelemmik.

Kellel meisterdamisesoovi ja ettevõtlikkust rohkem, ei pea piirduma vaid koduaiaga – pesakaste võib viia ka kodulähedasse metsatukka. Et kultuurmetsades on lindudel üha raskem leida pesaks sobivaid puuõõnsusi, kolivad nad meelsasti ka tehispessa. Ühele hektarile soovitavad ornitoloogid panna 4–6 pesakasti.

Kui pesakasti materjaliks on valitud okaspuit, tuleb kindlasti jälgida, et lauatükil poleks vaigupesi, sest kui vaik kleepub linnu sulgedesse, võib see talle palju ebameeldivusi põhjustada.

Puhasta vana pesakast

Juba pesakasti ehitades tuleb mõelda ka sellele, kuidas seda puhastada. Kõige lihtsam on teha avatav katus (kinnitada see näiteks latthingega), aga kasti võib meisterdada ka ühe avatava seinaga.

Kast tuleks vanast pesamaterjalist puhastada igal aastal kohe pärast pesitsusaja lõppu, sest sellesse kogunevad lindude välisparasiidid. Kui see töö sügisel tegemata jäi, tuleks need kastid, mis uusi asukaid veel leidnud pole, nüüd puhtaks teha. Ka siis, kui vastu sügist sai pesa korralikult puhastatud, tasub see enne pesitsusaja algust üle kontrollida (näiteks võivad kaelushiired olla seda kasutanud toidulaona). Terve ja puhas kast meelitab suure tõenäosusega selgi kevadel kohale mõne linnupere.

Pesakasti ABC

  • Vali välja materjal. Laud võiks olla 2–2,5 cm paks, sobib nii leht- kui ka okaspuit, viimase puhul jälgi, et laual ei oleks lahtisi vaigupesasid. Kasti välimine pool võib olla sile või hööveldatud, kuid sisemine pool peab kindlasti olema kare: pesast väljumiseks peavad pojad ronima avani mööda kasti seina ja libe või tahapoole kaldus kast muutub neile lõksuks.
  • Sae välja pesakasti osad.
  • Puuri esiküljele sobivas suuruses ava ja tagaküljele riputusauk. Pesaava kuju ja asetus ei ole linnule kuigi oluline. See võib olla ümar, kolm- või nelinurkne, paikneda vastu katust, kasti keskjoonel või ühes servas. Oluline on, et ava oleks kasti ülaosas ja selle alla jääks piisavalt ruumi pesaehituseks.
  • Ühenda tagasein ja kaks külge, jälgi, et naelad ei jääks pesakasti sisse turritama.
  • Paiguta põhi külgseinte vahele, mitte nende alla – siis püsib see kindlalt ja vihmavesi ei pääse ühenduskohast laudade vahele. Põhja võid puurida ka mõned väiksemad augud pesakasti õhutamiseks.
  • Naeluta paika esikülg. Kui laud on veidi paindes, kasuta pitskruvi või kutsu sõber appi kasti hoidma.
  • Tee pesakastile kinnitused selle ülespanekuks. Selleks võib olla tagaküljele löödud laud, traadi kinnitamise kohad vmt.
  • Ära pane pesaava juurde istepulka. Lindudele seda vaja ei ole, küll aga on see hea toetuspunkt kassidele ja teistele röövlitele.
  • Tee kastile kaldkatus, sealt jookseb vihmavesi ruttu maha ja kast peab kauem vastu. Katuse kalle võiks olla ettepoole: see kaitseb pisut pesaröövlite eest ja vesi ei mädanda kasti tagakülge. Lameda katuse korral tuleks pesakast paigaldada pisut ettepoole kaldu. Katus võiks ulatuda üle kasti servade, eest vähemalt 5 cm jagu, see kaitseb lennuava vihma eest.
  • Katus või üks sein võiks olla lahtikäiv – nii on lihtsam pesakasti puhastada.
  • Katuse võib katta ka tõrvapapi või plekiga või töödelda loodussõbraliku kaitsevahendiga. Ära värvi pesakasti – see võib teha kasti umbseks, sest niiskus ei pääse hästi välja.
  • Kui kastilaudades on lõhesid või pragusid, topi need taku või saviga kinni, sest praod maja seinas lindudele eriti ei meeldi.
  • Kakkudele mõeldud uhiuus heledast lauast kast soovitatakse teha tumedaks – näiteks hõõruda seda poriga.