Foto: Pixabay
Sisustus
3. mai 2020, 14:47

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Plaanid kodus värskendust? Köögimööblit tasub otsida internetist

Kas on pere vahepeal oluliselt suuremaks kasvanud ja senine köök kitsaks jäänud, on käsil vastse kodu sisustamine või tunned lihtsalt, et vana köök on oma aja lootusetult ära elanud ja vajab väljavahetamist – ühel hetkel on selge, et nüüd on aeg küps uue köögi soetamiseks. 

Ikka juhtub, et valmis köögid-kapid-garderoobid ühel või teisel põhjusel koju ei sobi ja kõige arukam lahendus on tellida vajalik oma kodu mõõtude järgi. Kui veendunud Ikea fännid ja vaprad isetegijad kõrvale jätta, on üsna palju ka neid, kes kasutavad ühte kahest võimalusest: kas saadavad hinnapäringud meili teel firmadele laiali ja jäävad pakkumisi ootama – või kõnnivad oma jooniste ja mõõtudega ühest mööblifirmast teise.

Mõlemal võimalusel on omad plussid-miinused. Mööblifirmasse minnes saad oma silmaga üle vaadata ja käega katsuda kõige uuemaid materjale ja lahendusi, mida teisiti ehk tahtagi ei oskaks, samas on see ettevõtmine üsna ajamahukas.

Tulemus väikseima vaevaga

Interneti vahendusel tellimine on märksa mugavam ja seda innukalt ka kasutatakse. Eesti iduettevõtte Furnum tegevjuht Erki Pähklamägi märgib, et ainuüksi nende veebikeskkonna kaudu otsib endale köögimööblit iga neljas Eesti inimene. Samuti on popiks saanud äsja Eestisse tulnud IKEA köögimööbel.

Pahatihti ei hakata eritellimusmööbli peale mõtlemagi, sest peljatakse, et see on väga kallis. Tegelikult on seda erinevates hinnaklassides. Mitmete ettevõtete veebilehel saab tellimust esitades kohe valida endale sobivaima hinnaklassi ja pakutavate valikute juures on kirjeldatud nii materjalid kui ka kaubamärgid.

Oluline pluss on, et koduomanik ise ei pea edastama täpseid jooniseid, mille koostamine on paljudele paras peavalu, ehkki ettekujutus tellitavast võib väga selgelt silme ees olla. Hea, kui tellija teab nii soovitud mööbli kui ka ruumi mõõte, aga kui tal on põhjust oma mõõtmistulemusi mitte usaldada, saab mõõtmise tellida ka näiteks mööblifirma poolt.

Usaldusväärsed tootjad

Kui tegelda mööblitellimustega omal käel, tekib veel üks keeruline küsimus: kuidas leida paljude firmade seast usaldusväärne ettevõte, eriti kui mitte ühegagi neist ei ole varem mingit kokkupuudet olnud? On ju nii mõnigi meist ilmselt kogenud, kuidas juhuslikult välja valitud firmale saadetud hinnapäringule ei tule üldse mitte mingit vastust või tuleb seda väga kaua oodata.

Eesti ettevõtete puhul on see märksa lihtsam. Üsna hõlpsalt saab mööblitootjatega otse suhelda. Samuti on hea märk, kui silma jäänud mööblitootja kaubavalik on müügil mitmetes veebipoodides.

Küll aga on märksa riskantsem tellida mööblit välismaalt. Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) pakub selleks puhuks kavalat nippi, kuidas teha e-poele taustakontrolli.

Kasuta KKK meetodit: kontaktid, kommentaarid, katse. Igal ettevõtjal peaksid veebilehel kirjas olema tema kontaktandmed, mida tasub kontrollida enne võimalike tarne-, toe- või tagastusprobleemide tekkimist näiteks Google Mapsi ja StreetView abil. Ühtlasi tasuks guugeldada ka e-kaubanduse domeeni nime ja äriühingut. Ettevõtte mainest annavad ettekujutuse kommentaarid: vaata, kas müüjal on pikemat aega aktiivne Facebooki konto ning jälgi sealset klientide tagasisidet. Samuti uuri hinnavaatlus.ee foorumeid ja hinnanguid ning tuttavate tegelikke ostukogemusi. Kui jääb väikegi kahtlus, katseta suhtlust ning saada müüjale e-kiri või helista, küsides näiteks Eestisse tarnimise võimaluse kohta. Kui müügieelne suhtlus pole kraps ja viisakas, siis vaevalt see hiljem paremaks muutub.

Arvesta sellega, et tarbijakaitse seadused kehtivad vaid Euroopa Liidu päritolu kauplejate puhul. Tellides USA-st, Hiinast või ostes füüsiliselt isikult, kes ei tegele püsivalt majandustegevusega (ehk eraisikult), võtad kogu riski enda peale.