KATSETA KONTRASTIDEGA: Kui arvad, et kodu sisustades on kindla peale minek jääda oma lemmikvärvi – näiteks beeži – juurde, siis sobita kindlasti kokku selle tumedamaid ja heledamaid varjundeid. Kontrastide vältimine on sisekujundajate sõnul üks kõige sagedasemaid vigu, just need annavad ruumile ilmet ja sügavust. Too aktsentvärvidena tuppa ühe värvi eri äärmustoone, näiteks kardinate ja mõne padjaga – kohe näed, kuidas monotoonne igavavõitu ruum elavneb.Foto: Pexels
Sisustus
19. november 2020, 09:00

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Hea teada! Sisustamisapsud, mida tasub kindlasti vältida

Mõnel inimesel klapivad kodu sisustades kõik asjad suurema vaevata omavahel, tulemus on maitsekas ja isikupärane. Kellele sellist silma antud pole, sel tasuks pilk peale visata sisekujundajate märgatud kõige sagedasematele sisustusvigadele – et oma kodu luues hõlpsamini silma rõõmustava lõpptulemuseni jõuda. 

Värvitoonide klapitamine

Värvivalik ja kombineerimine vajab teadmisi ja kogemust. Näiteks soojade ja külmade värvitoonide omavahel kombineerimine võib anda hea tulemuse, aga sellega on ka kõige lihtsam eksida. Nii leiavadki algajad kodukujundajad sageli, et lihtsaim tee on värve vältida. Ehkki must ja valge, hall või beež on kõigiti turvaline valik, võtab see sageli ruumidelt igasuguse isikupära. Kui sulle värvid meeldivad – türkiissinine, kärtsroosa, lilla vm –, aga pelgad neid sisustusse tuua, siis alusta väikestest detailidest: mõni padi, lillevaas, pleed vm.

Tasub meelde jätta, et laias laastus muudavad soojad toonid ruumi õdusamaks ja näiliselt väiksemaks, külmad toonid jätavad ruumist avarama mulje. Neid omavahel kokku sobitades võib aga tulemus olla loodetule vastupidine. Seepärast tasub alati kasutada värvikaarte, kus eksperdid on sobivad toonid juba kokku klapitanud.

Ere või külm üldvalgus

Kodus tuleks vältida külma ja sinaka tooniga valgust (ka päevavalguslampe). Eluruumide valgus peaks olema pehme kollase tooniga – see muudab eluruumid hubaseks ja kutsuvaks. Kindlasti ei maksa piirduda vaid laevalgustitega, hoolikalt tuleks läbi mõelda, kus kasutada laua-, seina- ja põrandalampe – kohtvalgustid lisavad õdusust. Hea valik on ka dimmerdatavad valgustid, mis võimaldavad hetkega ruumis meeleolu muuta.

Liiga jõuline tapeet 

Kui ruumi sisenedes hakkab esimese asjana silma tapeet, mis lämmatab kõik muu ruumis, on asjad ilmselgalt pisut valesti. Kui armastad julgeid mustreid ja värve, kata sellise tapeediga nelja seina asemel vaid üks või kaks ning kontrastiks neutraalses toonis rahulik pind! Nii ei hakka jõuline muster ahistavalt mõjuma ja muid valikuid piirama. Ülemäära domineeriv seinakate ruumi kõigis seintes võib ideena tunduda põnev ja värske, kuid kipub reaalsuses pikapeale ängistavalt mõjuma.

Timmi kardinate pikkust

Kui laed ei ole just väga madalad, on kindel valik maani ulatuvad kardinad. Veidralt kipuvad mõjuma ebamäärases pikkuses kardinad, enamasti jätab kõige parema mulje pikkus, kus kardinate ja põranda vahel on vaid vaevumärgatav vahe (kuni 1 cm). Heast materjalist kardinad langevad siis ilusasti ja jätavad korrektse lõpetatud mulje – ja koguvad ka märksa vähem tolmu kui lopsakalt põrandale langevad kardinad.

Vertikaalsed ribakardinad

Vertikaalsed rulood ehk lamellkardinad sobivad asutusse, kodus need aknakatted head muljet ei jäta ja muus osas kõigiti maitsekalt sisustatud kodus torkavad need eriti silma. Kõikvõimalikke voldik- ja rulookardinad saab tellida igas mõõdus, standardmõõtu ruloosid saab üsna hea hinnaga soetada ka igast ehituspoest – igal juhul tasub neid eelistada lamellkardinatele.

Ülearu tühi ruum

Sageli leitakse, et mida vähem on ruumis mööblit ja muid esemeid, seda parem – ja põhjendatakse asja minimalismi eelistusega. Siiski on vähem-on-parem-põhimõte tõsi vaid mingi piirini: igas ruumis kuluvad ära aktsentesemed, mis seda elavdavad. Ka ei anna suured lagedad seinapinnad ühelegi kodule isikupära.

Mööbel mööda seinaääri

Väga väikeses toas muidugi polegi muud võimalust kui lükata mööbel vastu seina, et tekiks pisutki liikumisruumi. Kui aga pinda on vähegi rohkem, tasub otsida võimalust paigutada mõni mööblitükk, näiteks diivan ja lauake, ruumi keskossa – nii õnnestub tuua sisekujundusse õhulisust ja dünaamikat.

Suvaline pildisein

Pildid võivad ruumile tublisti isikupära lisada, aga üldmulje ka lootusetult rikkuda – seda näiteks juhul, kui need on paigutatud liiga kõrgele, ülemäära madalale või on lihtsalt täiesti suvaliselt seinale riputatud. Alati on hea mõte kombineerida eri suuruse ja raamiga fotosid, aga nende paigutus tuleb väga hoolikalt läbi mõelda ja katsetada, näiteks kinnitada piltide suuruses paberi- või papitükke maalriteibiga seinale – nii on lihtne neid ümber tõsta ja lõpuks sobivaim variant valida. Kui hindad stiilipuhast minimalismi, eelista vähem, aga suuremas formaadis pilte.

Pilla-palla riiulid

Riiulid võivad mööblit soetades tunduda iseenesestmõistetav valik – nendele saab ju nii palju asju ära mahutada! Tegelikult vajab lahtistele riiulitele paigutatav kraam hoolikat ja läbimõeldud organiseerimist, sest riiul kogu oma sisuga on oluline osa sisekujundusest ja võib üldmuljet väga palju mõjutada.

Juhtmed ja kaablid

Põhjalikku kaalumist vajab ka see, kuidas peita kõikvõimalikud juhtmed ja kaablid – seinaääri pidi loogeldes või kusagilt alla rippudes mõjuvad need lohakalt ja riivavad silma. Teleri- ja arvutijuhtmeid, telefoni- ja arvutilaadijaid jmt on enamikus koduses iga päev vaja, neist pole pääsu – seda enam tasub läbi mõelda, kuidas neid peita. Paljud juhtmed saab viia seina sisse või katta liistuga, mõne saab mööbli taha peitu sättida. Tähtis on seegi, et seintes oleks pistikupesi piisavalt ja poleks vaja kasutada pikendusjuhtmeid. Laadijatele vali üks sahtel või hoiukorv, kus need on alati käepärast.