Väärika hoone renoveerimine tähendab sageli väärtushinnangute ja rahakoti vastasseisu, aga kui jagub tahtmist ja taipu kaasata asjatundjaid,  õnnestub siiski leida lahendus ka kõige keerukamas olukorras.   Foto: Vallo Kruuser
Remont ja Ehitus
29. mai 2021, 11:28

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Kas teadsid? Remondivead võivad vana maja hukutada

Vanade majade ajastutruu taastamise olulisust mõistetakse üha rohkem, siiski pole puudust ka näidetest, kus maja remontides on ainus eesmärk teha seda võimalikult odavalt. Paraku võib odavuse põhisihiks seadmine saada vanale väärikale hoonele saatuslikuks.
  • Maja kordategemine nõuab kindlat tegevuskava: kui teha natuke siit ja natuke sealt juhtub sageli, et juba tehtud töö läheb tühja, sest ajapikku selguvad uued mured, mille lahendamiseks tuleb tehtu lammutada ja otsast alustada.

  • Hea tulemuse huvides tasub kohe kaasata ehitusvaldkonna asjatundjad, kellega koos pannakse paika täpne remondiplaan.

  • Remonti kavandades tuleb kõigepealt lasta spetsialistidel kindlaks teha, mis seisus on hoone vundament ja karkass. Ikka veel tuleb ette, et vana maja lüüakse uue laudisega üle ja see, mis toimub konstruktsiooni sees, hakkab tunda andma mõne aasta pärast – ja siis tähendab vigade parandamine tihtilugu väga kulukat remonti.

  • Kui elad vanas majas, tuleks remondivalikuid tehes lähtuda ennekõike sellest, mis vanale hoonele sobib ja mis mitte. Näiteks mõjuvad võõrkehana plastaknad vana puitmaja fassaadil. Muidugi on plastaknal plusse – odav hind, vastupidavus jm. Siiski ei kaalu need üles hoone välisilmele tehtud kahju.

  • Vana maja põhivaenlane on niiskus. Tihe plastaken (sageli kombinatsioonis valede soojustamisvõtetega) võib rikkuda puitmaja loomuliku õhuringluse, nii tekivad aga soodsad tingimused hallituse jm niiskuskahjude tekkeks.

  • Vana akna saab sageli restaureerida – seda ka siis, kui asjatundmatule pilgule näib, et see on lootusetus seisus. Vanasti kasutati vaigurikast tihedat puitu, puud langetati sobivaimal ajal – nii saadi tugev materjal. Kogenud restaureerija käe all renoveeritud saja-aastane aken näeb välja nagu uus. 

  • Kui vana akent taastada ei õnnestu, on parim valik asendada see täpse koopiaga, kusjuures uue akna sisemisse raami saab paigaldada klaaspaketi.

Foto: Vallo Kruuser
  • Aknavahetus tuleks ühistul ette võtta üheskoos – või vähemalt anda kõigile elanikele teada, millised on sobivad aknad – väga halb näeb välja kortermaja fassaad, kus igal korteril on omaniku maitse järgi valitud aknad.

  • Tuulepidavuse parandamiseks ei tohi vana maja palgivahesid lasta täis montaaživahtu. Vaht kogub endasse niiskust ja mõjub puidule kahjulikult. Palgivahed tuleks takutada või linavildiga tihendada. 

  • Vana väärtuslikku materjali ei tohiks kergel käel ära visata. Ka päris trööstitu väljanägemisega vanu uksi-aknaid suudab oskaja meister uuele elule aidata. Kes ise vanu kasutada ei taha, võiks neid pakkuda näiteks vanamaterjali lattu (materjalid.net).

  • Traditsiooniliselt on puitmajade värvimiseks kasutatud linaõlivärvi, mis tungib sügavale puidu pooridesse ja kaitseb seda. Et uuemate värvidega võrreldes kuivab linaõlivärv kauem ja on ka kallim, ei taheta seda sageli kasutada. Ootamise ja hinnavahe kaalub aga üles vastupidav tulemus: kauakestev värvitoon ja hõlpsasti hooldatav pind.

Infot ja abi

  • Säästva renoveerimise infokeskus (renoveeri.net, restaureerimiskeskus.ee)

  • Traditsiooniliste ehitusmaterjalide pood Majatohter (majatohter.ee)

  • Vanamaterjali ladu (materjalid.net)

  • Looduslike viimistlusmaterjalide pood Safran (safran.ee)

Kaupluse Majatohter kodulehel on ka restaureerijate ühenduse liikmete andmed. Ühendus koondab erinevate valdkondade restauraatoreid, neilt saab vana hoone restaureerimisel asjatundlikku nõu ja abi.