KIVIVILLAS: Hapra tšillitaime võib tärkama panna kivivillakuubikusse ning selle hiljem kogu täiega mulda pista.Foto: Erakogu
Kodu ja Aed
3. mai 2020, 11:00

Tšillikasvataja õpetab: viimane aeg tšillit külvata!

Kui armastad süüa krehvtisemat kraami, pole veel hilja tšillitaimi külvata. Mida kõige selle juures silmas pidada, räägib kirglik tšillikasvataja Madis Einpalu.

Kui armastad süüa krehvtisemat kraami, pole veel hilja tšillitaimi külvata. Mida kõige selle juures silmas pidada, räägib kirglik tšillikasvataja Madis Einpalu.

Alustuseks mainib Madis, et õuepeenrasse on tšilliseemnete külvamiseks juba veidi hilja. Eesti kliima on ka suvel suhteliselt jahe ja avamaal kasvatamiseks peaksid taimed praeguseks juba suured olema. Kes soovib saaki varakult, pidanuks taimed külvama veebruaris.

Aasta ringi võib mulda pista neid seemneid, millest tärkavad taimed jäävad kasvama tuppa. Mehe sõnul on neid, kes kasvatavad tšillit aasta läbi korteri või maja aknalaual, omajagu. Madis ise kasvatab taimed ette Tallinna korteris ja seejärel istutab need oma vanemate maakodus asuvasse kasvuhoonesse.Kasvuhoonesse taimi istutades peab olema kindel, et need seal külma käest näpistada ei saaks. Ehk siis – kui kasvuhoones puudub küte, on praegu selleks veel vara. Kui küte on olemas, võib paari kuu vanused ettekasvatatud taimed sinna istutada. Madis ise viib oma taimed kasvuhoonesse mai teises pooles.«Ekslikult arvatakse, et tšilli on üheaastane taim. Tegelikkuses on võimalik ühelt taimelt saada mitu saaki, tarvis on vaid piisavalt valgust, soojust, niiskust ja toitaineid,» kinnitab ta. Kevadel tuleb talvitunud taim lihtsalt tagasi lõigata, siis saab see kasvamiseks jõudu. Maailmakirjanduse andmeil on leitud, et tubastes tingimustes on parim tšillit kasvatada umbes kolm aastat, hiljem taime vars puitub ja taim muutub hapraks ning hõredaks. 

Edasi lugemiseks: