Ka siis kui ostuga pole kiiret, tasub võimalikud valikud kevadel-suvel üle vaadata – siis saab kohast tõese pildi.Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
27. aprill 2021, 08:34

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Suvilat osta soovijail tasub kevadel silmad lahti hoida (3)

Kevadel võib linnainimest tabada vastupandamatu soov soetada suvekodu – et saaks näpud mulda või varbad vette pista. Sügisel ja talvel saaks oma unelmate maja kätte tõenäoliselt soodsama hinnaga, aga kevadel ja suvel on valik suurem ja kohta vaatama minnes saab sellest õige pildi.

Huvi suvilaostu vastu kasvab kevadel hüppeliselt, ehkki oktoobrist märtsini on hinnad soodsamad ja tehingud kiiremad, kinnitavad asjatundjad ning lisavad, et valmis suvemaja ostuks on kevad kõigiti hea aeg – suvepuhkuse saab juba oma suvilas veeta.

Suvila mõiste on aga ajas muutunud, märgivad nad: „Kui vanasti tähendas see peamiselt väikest aiamaja suvilakooperatiivis, siis tänapäeval võib suvilaks olla privaatse asukohaga talumaja. Viimaseid ostetakse suvekoduks tavaliselt pikema perspektiiviga, et kujundada sellest aja jooksul päriskodu, kus saab ka aasta ringi elada. Sellise renoveerimist vajava maamaja ostuga pole kevadel põhjust kiirustada, sest tõenäoliselt võtavad renoveerimistööd aega ja eesolevat suve seal veeta veel nagunii ei saa.“

Mõtle oma soovid läbi

Vahel ei saa unistus kohe reaalsuseks muul põhjusel, näiteks kulub aega panga finantseeringu saamiseks. Kui müüdava kinnisvara dokumentatsioon pole korras, võtab müügi ettevalmistus samuti kauem aega. Näiteks on aeg-ajalt vaja kunagises suvilakooperatiivis pikema aja jooksul aastaringseks elamiseks kohandatud aiamaja kanda ehitisregistrisse üksikelamuna. Kui tehing viibib, võib juhtuda sedagi, et saabub sügis ja ostutuhin läheb mööda, teavad maaklerid.

Sageli jagatakse soovitusi osta suvekodu talvel, sest siis on hinnad soodsamad ja tehingud kiiremad. Aga talvine pilt võib olla petlik: puud on raagus ja kõik paksu lumekihi all ning seda, kuidas suvemaja ümbrus suvel välja näeb, pole lihtne ette kujutada. Talvel ei saa ka teada, milline on suvilapiirkonna tegelik elu-olu suvitushooajal. Seepärast tasub ka siis, kui ostuga pole plaanis kiirustada, vaadata võimalikud valikud kevadel-suvel ikkagi üle – siis saab kohast tõese pildi ja selle võrra on hiljem lihtsam otsust langetada.

Muidugi on suvemaja otsijate soovid erinevad. Mõned eelistavad privaatset looduskaunist kohta või suure krundi ja hea juurdepääsuga talukohta. Vahel ollakse nõus riskima ja suve läbi ootama lootuses, et sügisel pakkumishinda kärbitakse. Teised eelistavad klassikalist suvilarajooni, mille plussideks on naabrite lähedus ehk seega ka turvalisus, hea bussiühendus, kaupluse lähedus. Siis sobib ka väljakujunenud suvilapiirkonna suhteliselt väike krunt.

Millal ostuga kiirustada?

Kui veel 1990. aastatel oli pea igaühel maavanaema või -tädi, kelle juures ilusaid suvepäevi veeta, siis tänapäeval enamikul sellist luksust enam pole. Igatsus oma väikese kohakese järele, kus laps saaks oma käega peenrast maasikaid noppida, on aga jäänud. Viimasel ajal otsitaksegi suvekodu just laste või eakama pereliikme pärast, teavad maaklerid suvilaostu põhjuseid. Siis soovitakse maakodu, kus pensionil olev pereliige saaks aprillist septembrini elada ning ka koolivaheajal olevad lapsed enda juurde võtta.

Aina rohkem on suvekodu märksõnaks veekogu lähedus. On kliente, kelle sooviks ongi lihtne saun-suvila veekogu lähedal ehk koht, kus aeg maha võtta, grillida ning saunas ja vees käia. Huvi kasvab ka atraktiivsete looduskaunite kruntide vastu, kuhu saab paigaldada näiteks moodulsuvila.

Kui unistuste suvekodu asub maal kauni looduse keskel, kus vanad hooned on vaja aja jooksul lammutada ja nende asemele uued ehitada, võib ostutehinguga oodata – sügisel on ostjal tõenäoliselt võimalik teha soodsam tehing, soovitavad maaklerid. „Kui aga unistuseks on väike oma kohake, kus varbad vette pista ja sõpradega koos grillida, siis sellise suvila ostuks on praegu just paras aeg: suveks saab võtmed kätte ja sõpradele võib juba hakata andma vihjeid ees ootavate ühiste grilliõhtute kohta.”