Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
1. mai 2021, 14:41

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Oled valmis aiaeluks? Need asjad tuleb kindlasti enne suve ära teha

Esimeste tõeliselt suviste päevadega on ilm juba üllatanud ja koduaedades-suvilates aiamööbel panipaikadest taas lagedale toodud. Nüüd on paras aeg see üle vaadata ja pikaks suviseks aiahooajaks ette valmistada.

Eestlased eelistavad puidust aiamööblit: meelsasti soetatakse puitmööblit nii aeda, terrassile kui ka rõdule, ka pakuvad alati suurt huvi kõikvõimalikud puidust aiarajatised alates pergolatest ja tööriistakuuridest kuni mängu-, grilli- ja aiamajadeni. Pole ka ime: puit sobib nii moodsa suvekodu kui ka traditsioonilise palkmaja juurde. Et see aga kena püsiks, tuleb puitu korrapäraselt hooldada.

Õlita, töötle, värvi

Usinaimad suvekodude-terrasside-rõdude omanikud on põhilise hoolduse muidugi juba sügisel ära teinud: puitmööbli enne talve tulekut puhastanud ja õlitanud-värvinud ning varju alla viinud, terrassid puhtaks küürinud ja õlitanud, puidust aiaehitised ilmastikuolude vastu puidukaitsevahendiga töödelnud. Kes nii hoolas pole olnud, jõuab selle kõik enne suure suve saabumist veel kenasti ära teha.

Suveks kogu koduse elu õuekolimisele mõeldakse ka meie üürikeseks suveks valmistudes üha rohkem ja seepärast eelistatakse ajamööbli ja muude rajatiste materjale valides just vastupidavamat puitu. Terrasside, piirdeaedade, pergolat jmt ehitamiseks kasutati mõnda aega tagasi ennekõike, immutatud puitu, siis termopuitu – nüüd huvitutakse aina enam lehisest, mis samuti on väga vastupidav.

Uut aiamööblit soetades tasub uurida, millest täpselt see tehtud on. Kui võimalik, tasub soetada tiikpuust valmistatud mööblit, mis on küll kallim, kuid tugev ja vastupidav: see säilitab aastateks oma kena väljanägemise ka siis, kui korrapärasele hooldusele erilist rõhku ei panda.

Tähelepanu ühendustele

Aiamööblit valides tuleks tähelepanu pöörata ka mööbli ühenduskohtadele. Väldi liimühendustega mööbli soetamist: meie ilmastikuoludes ei ole sellise mööbli eluiga kindlasti kuigi pikk. Hooldamisest kõneldes rõhutavad nad, et puitmööblit õlitades või puidukaitsevahendiga töödeldes ei tohiks kindlasti piirduda vaid pealispinnaga, vaid töödelda hoolikalt igast küljest, sest muidu pääseb niiskus ikkagi laudadele-toolidele ligi ning teeb oma töö.

Muidugi on ka kohti, kuhu väljanägemiselt väga sobib ka massiivne töötlemata puit, mida ilmastikuolud on aastaid räsinud: vana palk võib aastatega omandada pilkupüüdva ja suisa siidise pinna. Enamasti tuleks aga selleks, et tagada aiamööblile ja muudele puidust aiarajatistele pikk iga, neid siiski kord-kaks aastas puidukaitsevahendiga töödelda või õlitada.

Hoolda puidust aiarajatisi

  • Puitu kahjustab kõige rohkem päikese ultraviolettkiirgus. Mida korralikumalt puitu kaitsevahenditega töödelda, seda kauem peab see vastu,.
  • Puitterrassi tuleks korrapäraselt puhastada ja pesta: õietolm, lehed, okkad ja muu praht ära pühkida ning terrassipesuvahendit ja harja kasutades puhtaks pesta.
  • Väliruumi puitpõrandate pesemiseks on mugav kasutada aiavoolikust voolavat vett ja harja, millega saab laudade külge jäänud mustuse lahti nühkida. Survepesur ei sobi – see võib kahjustada puidu pimda.
  • Puidukaitseainetega töödeldud puitpinnad püsivad paremini puhtad.
  • Immutatud puitu võib värvida, kui see on korralikult kuivanud. Kevadel ehitatud immutatud puidust piirdeaiad, terrassid jm võib üle värvida kõige varem sügisel, suvel ehitatud puitrajatisi ei värvita enne järgmist kevadet. Termopuitu tohib õlitada või värvida kohe.