Foto: Unsplash
Remont ja Ehitus
1. mai 2020, 17:03

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Vallatud värvitriibud aitavad rutiinist välja murda

Kui ühevärviline sein on muutunud tüütuks või tahab värskendamist, siis on kõige lihtsam võte see, kui maalite seinale triipe, õpetab kujundaja-toonikonsultant Eve-Lii Sandre. 

Kui aluspind on matt, siis võiksid jumet anda eri laiusega või peened üksteisest samal kaugusel asuvad triibud. Need võivad olla eri tooni või varjunditega, ka võib kõrvutada tuhmimaid metalliläikelistega.

Triipude tegemiseks tuleb soetada kvaliteetne õhuke maalriteip (nt Tesa) – siis läheb see täppistöö lihtsalt, sest värv ei valgu ääre alla ja nii pole muret, et triibuservad võiksid ebaühtlased jääda. Tuppa värvi valides pidage meeles ka seda, et poolmatid värvid ei võta mustust nii hästi külge kui täismatid analoogid. See tuleb kasuks just heledate toonide puhul. Ka pestavad matid värvid siiski määrduvad poolmatiga võrreldes kiiresti.

Läikiva värvi kasuks otsustades teadke, et siledat seina võõbates võivad töövahendi jäljed värvi kuivades ilmsiks tulla, seda just tumedate või erksate toonide puhul – kindlam on eelistada täismatti värvi. Meelde tasub jätta, et tumedamalt värvipinnalt ei torka ka sõrmejäljed nii hästi silma kui heledalt.

Seina sel moel värskendades tasub meelt lahutada erksamate värvilahendustega. Kombineerige värviringilt vastandeid: oranži ja sinise, lilla ja kollase, punase ja rohelise jne. Sellisel juhul pidage meeles – valitud vastandid ei tohiks olla võrdse intensiivsusega. Kui punane on valitud hästi erk, siis võiks naabriks või täienduseks olla pigem mahe oliiviroheline või hallikasroheline.