Foto: Pixabay
Sisustus
18. juuni 2021, 14:11

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja ehitus

Rulookardinad – just nii leiad poest endale sobiva (1)

Oled aknakatete soetamist aina edasi lükanud, sest see kõik tundub nii keeruline? Üks lihtsamaid ja kiiremaid viise on osta poest valmisrulood ja paigaldada need ise – kui oskad puurida ja kruvikeerajat kasutada, saad sellega hõlpsalt hakkama. 

Siiski ei maksa kauplusest esimest ettejuhtuvat rulood kaenlasse haarata, sellega koju tõtata ja alles siis hakata paigaldamisele mõtlema. Kõigepealt tuleb otsustada, kas tahad ruloo paigaldada aknapalede vahele või aknaava ette. Esimene lahendus jätab võimaluse kasutada aknalauda muretult näiteks toataimede kasvatamiseks, teise puhul võib ruloo allalaskmine olla keeruline – või mõne aja pärast suisa võimatu, kui taimed lopsakust koguvad.

Kuidas täpselt mõõta

Kõige keerulisem rulookardinatega seotud töö on mõõtude võtmine. Alusta joonisest: joonista paberile kõik aknad, millele rulood vajad, ja kirjuta mõõtmistulemused – kõigi akende kõrgus ja laius – sinna juurde. Ehituspraktika iseärasustest tulenevalt tuleb kõrgusmõõt kindlasti võtta kahest kohast ja plaanile märkida suurem tulemus.

Aknapalede vahele kinnitatud ruloo puhul peaks vahe rulooserva ja aknapale vahel olema mõlemast küljest 2 cm, sest 1 cm ei pruugi olla piisav, siis on raske ruloode liigutamise mehhanisme paigaldada. Seega peaks ruloo sellise paigaldusviisi puhul olema 4 cm kitsam kui aknapalede vaheline mõõt. Kõrgusele tuleks lisada vähemalt 2 sentimeetrit.

Näiteks kui aknaava laius on 103 cm, siis on vaja ruloosid, mille laius on 103-2-2 = 99 cm. Tõenäoliselt sobiks sinna ka tüüpmõõdus 1 m laiune ruloo.

Kui paigaldad ruloo aknaava ette, pole täpne mõõt nii oluline, küll aga tuleks jälgida, et ava oleks rulooga igast küljest korralikult kaetud (u 7 cm üle). Eriti oluline on see pimendava ruloo puhul, mis võib ise olla kõigiti korralik, kuid ei saa olla kuigi tõhus, kui valgus servade vahelt ikkagi tuppa pääseb.

Parajaks saab lõigata

Kui müügil olev meelepärane ruloo on ülemäära suur, pea müüjaga nõu: enamikku neist saab parajaks lõigata. Ruloomaterjali on parem on lõigata kääridega (noaga lõigates ei pruugi lõige jääda ühtlane). Tugitoru on enamasti alumiiniumist, selle lõikamiseks on vaja metallisaagi, mis tavaliselt sobib ka alumise fikseeriva ja kaalu andva (plast)riba lõikamiseks.

Kui kaalud, kummast küljest ruloo laius parajaks lõigata, siis vali see külg, mis pole nähtav, kui seisad ruumi uksel. Kui sealt kumbki külg silma ei hakka, pole vahet, kummal küljel käärid sisse lööd.

Kui ruloosid on vaja paigaldada keerulisematesse tingimustesse, soovid, et need oleksid koos aknaga liigutatavad vmt, siis saad rulood tellida – läheb küll kallimaks, aga saad täpselt sellised nagu soovid.

Kaitseks putukate eest 

Ükskõik, kas aknaid katavad rulood või kardinad – meie oludes tuleks kindlasti lisada ka putukavõrk, et sumedal suveõhtul saaks muretult akent lahti hoida. Vanasti tuli putukavõrk liistude abil aknaraami külge naelutada – ehkki oma ülesande võrk täitis, ei pruukinud selline lahendus olla silmale ilus vaadata. Nüüd on saada nii magnetiga putukavõrgud kui ka spetsiaalsed võrguga raamid,. Tuleb poes vaid sobiv välja valida ja saad sääski-kärbseid ning muid mutukaid pelgamata rahulikult aknaid lahti hoida.