Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
27. detsember 2017, 13:42

Ilutulestik jäägu inimestele (1)

Mõnel loomal pole paugutamisest sooja ega külma, kui aga on teada, et ta seda pelgab, pole kindlasti mõistlik teda ilutulestiku ajaks õue kaasa võtta.

Pauku kartev koer võib paanikahoos end vigastada, rihmast lahti tõmmata, ära joosta, auto alla sattuda või kaduma jääda. Ka võib koer saada ühest ilutulestikust eluaegse igasuguse müra (tolmuimeja, mikser, föön, äike jm) kartuse.

Kassid paugutamisest tavaliselt ei heitu. Pauku pelgav koer tuleks koju jätta, mõni talle tuttav inimene peaks loomale seltsiks jääma ja temaga paugutamise kõrgajal tegelema – rääkiminegi mõjub rahustavalt. Toas võiks mängida televiisor või raadio.

Õhtune õueskäik tuleks ära teha varakult enne ilutulestiku algust, kindlasti peab koer olema siis rihma otsas.

Abi võib olla ka feromoonidega stressirihmast või difuuserist (DAP, Feliway) ja looduslikke rahusteid sisaldavatest tablettidest (Calmex, SereneUM), kuid neid peaks hakkama kasutama juba paar nädalat enne pühi. Täpsed juhised annab loomaarst.

Lemmikut võib püüda ka müraga harjutada, kuid sellega tulnuks alustada juba paari kuu eest. Olemas on CDd, kuhu on lindistatud eri tüüpi müra: müristamine, ilutulestik, püssipaugud jm. Plaati mängitakse alguses vaikselt, siis järk-järgult aina valjemalt, koerale samal ajal erilist tähelepanu pööramata.